Deputat, despre următorii pași în politică: „E opinia mea personală și cred că anume asta se va întâmpla curând”

Deputat, despre următorii pași în politică: „E opinia mea personală și cred că anume asta se va întâmpla curând”

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău declară că a obosit să explice că indiferent de discuțiile și polemicile pe seama anticipatelor sau dizolvării Parlamentului, Președintele Republicii Moldova foarte curând va veni cu o candidatură la funcția de Prim-ministru și Parlamentul va decide, votează sau nu, informează OFICIAL.

„Aproape o lună în urmă, când am fost la consultări cu Președintele Republicii Moldova i-am spus că real există doar o singură condiție prin care poate fi dizolvat Parlamentul. Această condiție poate fi întrunită doar în cazul când se ajunge la un consens între instituția prezidențială și cea parlamentară. Presupun că timp de o lună de zile mulți nu mi-au dat dreptate și au căutat alte soluții. Într-un final, repet, va fi înaintată o candidatură, Parlamentul va decide. Tot atunci, i-am spus să nu examineze în serios posibilitatea dizolvării Parlamentului prin nevotarea legilor timp de 3 luni, întrucât, atât juridic, cât și politic, probabilitatea e minoră. În aceeași zi, prin argumente juridice am explicat că este irelevant să discutăm despre data de 16 martie ca dată de dizolvare a Parlamentului pe motiv că nu se adoptă nicio lege. Obligația de a adopta legi Parlamentul nu o are atâta timp cât e în vacanță. Parlamentul va ieși din vacanță pe 1 februarie, și chiar dacă (să presupunem) nu va activa, termenul de 3 luni se va calcula de la 1 februarie. Termenul pentru votarea sau nevotarea unui premier curge din momentul în care Ion Chicu și-a anunțat demisia. La fel, am spus că este irelevant să discutăm despre autodizolvarea Parlamentului sau despre semnarea unui decret de dizolvare fără a fi întrunite criteriile constituționale”, spune Plîngău.

În același timp, parlamentarul declară că, Curtea Constituțională s-a expus foarte clar, dacă nu se întrunesc condițiile constituționale, Parlamentul nu poate fi dizolvat.

„Am obosit să explic și despre faptul că dacă Președintele Republicii Moldova nu va înainta nicio candidatură Parlamentului, acesta nu poate fi dizolvat. Vom pierde 90 de zile prețioase în care se va constat printr-un aviz că nu au fost întrunite condițiile de dizolvare, că Parlamentul nu a avut posibilitate să se expună pe seama votării unui eventual Guvern. Repet, vorbim despre dreptul public unde analogia nu se aplică. Am mai auzit că PSRM-ul va vota și o „taburetkă” și că există riscul că vor plasa toată responsabilitatea pe Guvernul propus de Președintele Republicii Moldova. Nu cred nici în acest scenariu. Care-i logica ca PSRM-ul de bună-voie să refuze la pârghiile administrative pe care le dețin? Sub aspect politic, cei care votează un Guvern poartă în egală măsură o responsabilitate cu cei care înaintează Guvernul. S-ar putea aici să greșesc, vom vedea când candidatura la funcția de premier va ajunge în Parlament. Partidele politice merg în alegeri, luptă pentru a avea posibilitate de implementare a promisiunilor politice, a programelor, etc. Ezitările de asumare a deciziilor, cât și minciunile unor politicieni că nu vor la guvernare sunt iresponsabile și nedemne, mai ales în situația în care ne aflăm. Care-i rostul unui partid care se vede doar în opoziție, acolo unde nu poate decide prea multe? Sigur că această decizie nu trebuie luată sau asumată cu orice preț. Există limite. În toată vâltoarea asta politică, îndemn toată lumea să fie prudentă, rațională și să nu uite că toate funcțiile sunt vremelnice. Mai degrabă sau mai târziu praful se așează. E opinia mea personală și cred că anume asta se va întâmpla curând”, a conchis Plîngău.

Doina Secrieru

Share