Deputat, despre criza gazelor: Compensațiile trebuie mărite. În următoarele zile vor fi calculele cu cât exact

Deputat, despre criza gazelor: Compensațiile trebuie mărite. În următoarele zile vor fi calculele cu cât exact

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, deputatul Dan Perciun spune că, „situația cu criza gazelor este pe cât de complicată pe atât de simplă”, transmite OFICIAL.

În acest context, el a venit cu unele precizări:

„1. Prețul la gaze pe piața internațională a crescut exorbitant
2. Moldova cumpără de la Gazprom la un preț în mediu de 2 ori mai mic decât prețul de piață
3. Moldova nu avea cum obține un preț mai bun de la ruși, decât fâcând anumite cedări politice în special pe segmentul transnistrean. Cine crede altfel trăiește într-o lume paralelă în care Kremlinul nu-i la un pas de la a invada Ucraina, ci un actor benevolent interesat în bunăstarea cetățenilor moldoveni
4. Kremlinul mai degrabă ne-ar fi închis gazul și ar fi dat bani autorităților de la Tiraspol să cumpere direct gaz la preț de piață, decât să ne ofere condiții mai bune. Așă că ași în mânecă noi nu avem.
5. România nu are gaz să ne vândă, iar la ei prețurile au crescut și mai mult decât la noi. Gazoductul înseamnă posibilitate de a cumpăra nu preț mai jos de piață.
6. Prețul la gaz a crescut din noiembrie și probabil va fi în continuare mai mare decât cel utilizat pentru ultimul tarif stabilit.
7. În acest condiții mai devreme sau mai târziu tariful trebuie să crească.
8. Din 2006 contractul prevede plata pentru achiziția gazului la zi și dreptul de a deconecta livrările în cazul acumulării datoriilor. Până acum Gazprom a tolerat datoriile, din bunăvoință. Acum cere plata la zi. Asta creează mari dificultăți.
9. Ceea ce poate realist face statul e să ofere compensații mai mari pentru oameni. S-au bugetat 1.6 miliarde de lei pentru pachetul de suport deja.
10. Ținând cont de creșterea continuă a prețului – compensațiile trebuie mărite. În următoarele zile vor fi calculele cu cât exact.

Asta-i situația pe termen scurt și soluțiile. Pe termen mediu evident vorbim de reducerea consumului, diversificarea surselor, stocuri, eficiență energetică etc”, a scris Dan Perciun într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Doina Buruiană

Share