Deputat, către ministrul Sănătății: „Ați promis ratificarea Convenției de la Istanbul, de ce nu mergeți până la capăt?”

Deputat, către ministrul Sănătății: „Ați promis ratificarea Convenției de la Istanbul, de ce nu mergeți până la capăt?”

Deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Doina Gherman, astăzi, în cadrul unei conferințe, a vorbit despre importanța ratificării Convenției de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor. Totodată, Gherman s-a adresat ministrului Viorica Dumbrăveanu, informează OFICIAL.

„Violența domestică este o realitate terifiantă pentru multe femei din Republica Moldova și este un subiect extrem de sensibil. Doar în anul 2017, au fost înregistrate peste 10 mii de cazuri de violență domestică, iar în 2018 – cifra a depășit 11 mii. Fiecare a 4-a femeie din mediul urban și fiecare a 3-a femeie din mediul rural a trecut printr-o formă de violență pe parcursul vieții. Acestea sunt doar cazurile raportate oficial. Este timpul ca, statul să își ia un angajament clar în acest sens”, a comunicat Gherman.

În acest sens, președinta Comisiei a adăugat: „Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței domestice și violenței împotriva femeilor sau Convenția de la Istanbul este o unealtă, care ar veni să prevină violența, să protejeze victimele și să pedepsească abuzatorii. Faptul că, Convenția de la Istanbul a fost semnată de Moldova în 2017 înseamnă doar că statul dorește să o accepte. Este o intenție, dacă vreți. Ratificarea în sine înseamnă că, autoritățile își iau angajamentul final de a îndeplini obligațiunile formulate în Convenție. De aceea, noi insistăm că este extrem de importantă ratificarea. Cu toate acestea, Guvernul lui Dodon împiedică ratificarea Convenției de la Istanbul. Noi, cu colegii din fracțiunea PAS, încă la data de 26 noiembrie am venit cu un demers către Președinta Parlamentului, prin care am solicitat ca până la data de 10 decembrie, când se marchează Ziua Internațională a Drepturilor Omului, ratificarea Convenției de la Istanbul să fie inclusă pe agenda parlamentară. Cu părere de rău, nici până în ziua de azi, nu am primit nici un răspuns”.

Totodată, Gherman s-a adresat ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. „Eu vreau să mă adresez aici doamnei Dumbrăveanu, este singura femeie din acest Cabinet de miniștri: Ați promis în plenul Parlamentului ratificarea Convenției de la Istanbul până la finele anului, de ce nu mergeți până la capăt? În cazul în care nu va fi ratificată Convenția, să vă dați demisia de onoare”, a conchis Gherman.

Mihaela Conovali

Share