Deputat: Avem soluții care pot fi fundamentul votului prin internet

Deputat: Avem soluții care pot fi fundamentul votului prin internet

Implementarea votului alternativ în Republica Moldova poate fi efectuată, dar pentru acest lucru este nevoie de voință politică. Despre aceasta s-a discutat în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, autorul inițiativei legislative de modificare a Codului electoral prin introducerea votului alternativ, a menționat că au fost create 3 subgrupuri de lucru pentru a analiza oportunitatea de implementare a acestui tip de vot.

„Oamenii care lucrează în IT ne-au asigurat că soluțiile existente pe domeniul cibernetic există. În Republica Moldova sunt peste 110 servicii care pot fi distribuite prin guvernarea electronică. Avem soluții care pot fi fundamentul votului prin internet. Este un deziderat menținut încă din 2016. CEC a dat curs și a primit un studiu de fezabilitate a votului electronic și caietul de sarcini. După 2016 autoritatea electorală centrală nu a prea avansat din cauza distragerii cu alte soluții, cum ar fi votul mixt.

În 2021, chiar dacă avem grave probleme de stabilitate politică trebuie să punem clar pe agendă politică necesitatea de a amenda Codul electoral și să avansăm pe un prototip de a face votul la distanță. Avem capacitățile de a guvern acest obiectiv, avem capacități tehnice, trebuie să existe oportunitatea de politică. În Parlament există un anumit consens care nu trece de 50% a mai multor fracțiuni care consideră că votul trebuie integrat în Codul electoral. Am căzut de acord să constituim 3 subgrupuri de lucru cu societatea civilă, CEC, agenția guvernare electronică, reprezentanții Președinției. Am stabilit la ultima ședință să organizăm un eveniment public la Parlament, unde să prezentăm câteva elaborări care pot fi puse pe masa decidenților, să vorbim de amendamente, care sunt soluțiile tehnice, acțiunile publice etc.”, a spus Igor Munteanu.

Expertul e-transformare și reforma administrației publice în cadrul Laboratorului de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), Victor Guzun a spus că votul prin internet nu este necesar doar diasporei, dar a tuturor cetățenilor.

„Mulți ar folosi acest serviciu. Sunt mulți cetățeni care călătoresc, care nu sunt în orașul de reședință și trebuie să facă efort semnificativ pentru a merge la vot. Toți acum discutăm online, dar votăm ca și acum 2 mii de ani. Cadrul legal în R. Moldova este deja funcțional. Mecanismele de semnare sunt funcționale. Circa 70% din cetățeni au asemenea mecanisme. CEC la fel folosește mecanismele de interconexiune, calculare a datelor, gestionarea listelor etc. Toți specialiștii din R. Moldova cunosc că sunt riscuri, dar ele sunt controlabile. Există îngrijorări. Pe parcursul a 16 ani de când există votul electronic în Estonia, nici un vot nu a fost compromis”, a spus Victor Guzun.

Cristina Parfeni

Share