Deputat: „Au apărut niște voci care susțin recent că actualul guvern (Chicu) ar intenționa…”
„Au apărut niște voci care susțin recent că actualul guvern (Chicu) ar intenționa să facă o așa-zisă reformă administrativ-teritorială în RM, iar temeiuri pentru această ipoteză ar servi un așa zis proces de consultări publice pe această reformă și crearea unui nou grup de experți, recrutați în acest scop”, susține deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, informează OFICIAL.
„Acest guvern nu are nicio legitimitate și nici sprijinul politic necesar pentru o reformă de asemenea anvergură, mult mai complexă decât trasarea unor noi linii teritoriale aleatorii, cum s-a procedat anterior la raioane (2003) sau la districtele sistemului mixt în anul 2018. Mai mult, un guvern susținut de PSRM este contraindicat pentru funcția de ”locomotivă” a reformei, care ar urma ca scop să re-calibreze teritorial acest stat, fiind prin definiție (acest guvern) mesagerul modelului de organizare pe raioane de model sovietic și viziuni centralizatoare asupra APL. Aici nu trebuie să ne iluzionăm”, comunică Munteanu.
„Modelul de administrare locală organizat pe 2 nivele (raioane – sate) a suferit eșec. Revenirea la sistemul de județe din 1998 nu mai are puterea de atracție de atunci. Ca opțiune rămâne modelul ”regiuni – municipalități (Slovacia). Un model teritorial-administrativ trebuie să fie întărit pe un anumit număr de regiuni puternice, înzestrate cu potențial economic și organe elective, definit în urma unor largi consultări publice. În ultimii 10 ani, unii parteneri externi pentru dezvoltare au investit multe resurse în studii, rapoarte, tratate, etc, total deconectate de la procesul de consultări publice și concilieri intersectoriale, ceea ce le-a făcut un deserviciu uriaș credibilității autorilor implicați în diverse tratate economico-statistice, fiind ignorați în cele din urmă de procesul decizional. Mai mult, experții au fost preferați de guvern comunicării cu reprezentanții APL. După 2018, Guvernul a lipsit APL de platforma consacrată prin lege – Comisia Paritară – pentru a discuta asupra priorităților, programelor și direcțiilor strategice de dezvoltare a țării, abolind-o în mod voluntarist, o acțiune ilegală, care a lipsit guvernul și asociațiile APL de un mijloc de comunicare și rezolvare a diferențelor. Un prim pas în restabilirea posibilității de a dialoga asupra reformelor este re-constituirea Comisiei Paritare. Dar, cu un alt guvern, înzestrat cu viziune și mandat politic susținut în Parlamentul RM pentru reformele de anvergură de care au nevoie APL”, adaugă parlamentarul.
„Orice platformă susținută de guvern în care se vor discuta opțiunile unei viitoare reforme administrativ-teritoriale trebuie să fie reprezentativă, recunoscută oficial de Guvern cu atribuțiile necesare, conferindu-i din start greutate prin atragerea unor personalități recunoscute pe domeniul APL din mediul academic, asociativ, alte forme de expertiză internațională. O reformă de succes în acest domeniu va solicita viitorului guvern un statut special pentru oficialul care va prezida grupurile de lucru sectoriale, atribuindu-i prin această calitate obligația de a crea consens, de a depăși conflictele iminente, de a construi din lecțiile trecute un model transformativ, care să asigure siguranță și viziune procesului. Reforma administrativ-teritorială trebuie să fie ferită de politizare excesivă, urmând ca cetățenii să câștige din fiecare etapă a reformei, individual și la nivel de comunități teritoriale, creând beneficii reale și concrete sub forma serviciilor publice generate ca urmare a reformei, după exemplul Estoniei, Slovaciei, Poloniei, altor state care-au tranzitat recent prin asemenea trasee. Am citit cu atenție reacția CALM (Congresul Autorităților Locale și Regionale) și susțin public îndemnul la calm, la cooperare, fără abordări simpliste și sterpe ca substanță, în beneficiul unor guvernări efemere și autori de studii desuete. Noi, de la @Platforma DA vom susține o reformă administrativ-teritorială prudentă, etapizată, înțeleasă de public și de actorii locali și naționali relevanți, fără discriminare și pierzători net, în interesul dezvoltării naționale durabile. Astea sunt condiții inseparabile de procesul unei reforme credibile, cred eu”, a conchis Igor Munteanu.
Doina Secrieru