Un deputat aruncă bomba: Alegerile parlamentare vor avea loc în ianuarie-februarie 2019, nu – în toamnă 2018

Un deputat aruncă bomba: Alegerile parlamentare vor avea loc în ianuarie-februarie 2019, nu – în toamnă 2018

Deputatul liberal Lilian Carp afirmă că următoarele alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova vor avea loc la începutul anului 2019 și nu – în toamna anului 2018 – așa cum se discută de ceva vreme în spațiul public.

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Carp a spus că anticipatele nu pot avea loc în condițiile de astăzi. „Spune foarte clar Constituția: „Alegerile anticipate pot avea loc în condițiile când nu poate fi ales Guvernul sau dacă Parlamentul, în decurs de două luni, nu votează legi”. Dar vă asigur că ei au să voteze. Au plătit prea scump. În general, cred că alegerile vor fi în iarnă 2019, în ianuarie-februarie”, a declarat el.

Deputatul a explicat că scrutin parlamentar se va desfășura în 2019 pentru că legea prevede trei luni de zile după noiembrie 2018. „Și atunci eu cred că vor alege atunci ca să-și prelungească această guvernare. Va exista și sesiunea toamnă-2018. De regulă, înainte de alegeri, acea sesiune nu există și atunci va fi și acea sesiune de toamnă-2018 și abia în februarie cred că vom avea acele alegeri ordinare”, a menționat liberalul.

Referindu-se la reforma electorală, Lilian Carp a spus că, „cel mai mult au de suferit partidele cu susținere minoritară, care au 7, 8, 10% electorat”. „Da, ele niciodată nu vor domina într-o anumită circumscripție, vor avea în jur de 15-8%, 20%, dar niciodată nu vor ajunge să domine sau să câștige într-o circumscripție. Și atunci, în aceste condiții, ei vor avea doar deputați pe liste de partid și în loc de șapte-opt vor fi doar trei-patru. Trebuie să aibă o agendă comună toți împreună, în care să prevadă susținerea unui singur candidat pe circumscripție, indiferent de la ce partid, care stă mai bine în sondaje și atunci au toate șansele să câștige aceste alegeri”, a precizat parlamentarul.

Doina Secrieru

Share