Deputat: Ar trebui ca structurilor de forță de la Chișinău să li se ofere posibilitatea să-și apere cetățenii amenințați de regimul separatist

Deputat: Ar trebui ca structurilor de forță de la Chișinău să li se ofere posibilitatea să-și apere cetățenii amenințați de regimul separatist

Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan a vorbit, în cadrul unui briefing de presă, despre situația din regiunea transnistreană, transmite OFICIAL.

Chiril Moțpan s-a referit la mai multe aspecte ce ține de dialogul în formatul „5+2” și încălcările admise de Chișinău din partea Tiraspolului.

„Poziția Platformei DA este clară, noi pledăm pentru retragerea armatei Federației Ruse și înlăturarea depozitelor de armament și înlocuirea GOTR cu o misiune de civili. Moscova și Tiraspolul au declarat că încă nu a venit timpul schimbărilor solicitate de Chișinăul. Poziția Moscovei a fost expusă în cadrul negocierilor „5+2”. Prioritatea Moscovei este asigurarea unui dialog stabil între părți. Nu vom putea avea nimic din rezolvarea conflictului, retragerea trupelor ruse, pentru că și OSCE a rămas blocat într-o atitudine echidistantă”, menționează Moțpan.

Deputatul a vorbit și despre încălcările făcute de către partea transnistreană, fără ca să poată fi discutate în cadrul Comisiei Unificate de Control, activitatea acesteia fiind mereu întreruptă de membrii din partea transnistreană.

Chiril Moțpan afirmă că pe parcursul anilor Chișinău a respectat cerințele impuse, pe când Tiraspolul nu a respectat nici o prevedere a înțelegerilor.

„Chișinăul nu trebuie să accepte compromisuri, faptul că a acceptat asemenea cedări l-a discreditat în fața Tiraspolului. Oficialii de la Chișinău ar trebui să formuleze proteste clare cu orice încălcare a acordurilor existente. Lista încălcărilor va fi prezentată observatorilor internaționali. Chișinăul trebuie să taxeze dur orice pretenție a Tiraspolului de a i se acorda privilegii ilegale. Ar trebui ca structurilor de forță de la Chișinău să li se ofere posibilitatea să-și apere cetățenii amenințați de regimul separatist”, a mai spus Chiril Moțpan.

Cristina Parfeni

Share