Deputat al PAS: Se pregătește o nouă schemă de jecmănire a cetățenilor

Deputat al PAS: Se pregătește o nouă schemă de jecmănire a cetățenilor

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian a declarat că, în aceste zile se pregătește o nouă schemă de jecmănire a cetățenilor Republicii Moldova. Potrivit lui, este vorba de furtul din buzunarul cetățenilor la eliberarea pașapoartelor și actelor de identitate, informează OFICIAL.

„Conform informațiilor confirmate de mai multe surse, astăzi pentru fiecare pașaport eliberat un moldovean ar fi furat cu aproape 300 lei, adică 30% din prețul achitat pentru eliberarea unui pașaport”, a declarat Radu Marian, în cadrul unei conferințe de presă.

El a spus că, acest lucru se întâmplă din cauza unui contract păgubos semnat de Agenția Servicii Publice (ASP) cu câțiva ani în urmă, pe vremea când instituția era condusă de oamenii lui Plahotniuc. „Așa cum se cunoaște în spațiul public, la 26 aprilie 2021, ASP a inițiat în mod urgent o achiziție publică în valoare de 500 milioane lei, de procurare a 1,5 milioane blanchete pentru pașapoarte și alte acte de identitate. Asta în condițiile în care la ASP există cel puțin 400 mii de blanchete disponibile, ceea ce ar fi suficient pentru eliberarea actelor de identitate timp de 1 an. Această licitație a fost anunțată a doua zi după ce Curtea Constituțională a dat undă verde pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Șefii ASP se grăbesc pentru că  știu că nu vor mai fi mult la guvernare și s-au gândit că trebuie să finalizeze schema până la venirea unui nou guvern”, a menționat Marian.

Deputatul, în context, a făcut apel către toate instituțiile statului, Procuratura, SIS, CNA, inclusiv către Prim-ministrul interimar, să folosească toate căile legale disponibile pentru a opri această achiziție, dar și către angajații din ASP care sunt forțați de către conducerea socialistă să finalizeze acest contract.

De asemenea, el a declarat că va depune astăzi și un demers la Procuratură, CNA pentru investigarea acestui caz.

Cristina Jicol

Share