Deputat al PAS, la Curtea Constituțională: Se pot desfășura în același timp alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale anticipate?

Deputat al PAS, la Curtea Constituțională: Se pot desfășura în același timp alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale anticipate?

Deputatul din fracțiunea „PAS, ACUM”, Sergiu Litvinenco a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), informează OFICIAL.

„Am depus o sesizare pentru interpretarea prin colaborare a dispozițiilor mai multor articole din Constituție, care se referă la posibilitatea desfășurării concomitente a alegerilor parlamentare anticipate în cazul întrunirii circumstanțelor constituționale pentru dizolvarea Parlamentului cu alegerile prezidențiale anticipate în cazul în care intervine vacanța funcției urmare a demisiei Președintelui Republicii Moldova”, a explicat Litvinenco.

Potrivit lui, la concret, a solicitat Înaltei Curți ca, „interpretând prin coroborare mai multe articole din Constituție, să răspundă la următoarele întrebări:

1) În situația în care Președintele Republicii Moldova demisionează și, astfel, funcția de Președinte devine vacantă, sunt sau nu incidente dispozițiile art.85 alin.(4) din Constituție referitoare la interdicția dizolvării Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova?

2) În situația intervenirii vacanței funcției de Președinte, determinată de demisie și întrunirea circumstanțelor prevăzute la art.85 alin.(1)-(3) din Constituție pentru dizolvarea Parlamentului și, totodată, în ipoteza în care termenii în care survine obligativitatea stabilirii datei alegerilor parlamentare anticipate pentru noul Parlament se suprapun/coincid cu termenii în care survine obligativitatea stabilirii datei alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova în cazul vacanţei funcţiei determinată de demisie, se pot stabili și, respectiv, organiza în același timp (în aceeași zi) alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale anticipate? Interpretarea vizează, în principal, două elemente:

  1. a) dacă în general se pot desfășura în același timp (în aceeași zi) alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale anticipate;
  2. b) dacă acestea pot avea loc în același timp (în aceeași zi), care este consecutivitatea faptelor și, urmare acestora, a deciziilor, astfel încât ambele scrutine să fie stabilite pentru aceeași dată?

Din punctul meu de vedere, Constituția nu interzice desfășurarea concomitentă a alegerilor parlamentare anticipate împreună cu alegerile prezidențiale anticipate.

Numai că, pe lângă întrunirea circumstanțelor constituționale pentru dizolvarea Parlamentului, pentru ca acestea să se întâmple, este nevoie ca Igor Dodon să-și dea demisia”, a mai spus Litvinenco.

Andriana Cheptine

Share