Deputat ACUM: „În actuala conjunctură politică se impune o nouă abordare”

Deputat ACUM: „În actuala conjunctură politică se impune o nouă abordare”

Deputatul blocului ACUM, Iurie Reniță, susține că „miza socialiștilor a fost și rămâne una și aceeași, care nu diferă absolut cu nimic de cea a lui Igor Dodon, în calitatea lui de cel mai fidel și docil reprezentant al Federației Ruse în Republica Moldova”, informează OFICIAL.

„După ce au acaparat SIS-ul, SPPS, CNA, Curtea Constituțională, Ministerul Apărării, ca instituții fundamentale ale statului, Dodon, dar și socialiștii lui, au pornit „lupta finală -решительный бой” pentru subordonarea justiției, înțelegând că un eventual eșec în acest domeniu îi va plasa in văzul tuturor alături de Plahotniuc, Platon, Șor, Filat și alții din aceeași categorie”, a mai adăugat deputatul.

„Cochetarea socialiștilor cu blocul ACUM pe unele aspecte ale justiției n-a durat prea mult, deoarece abordările noastre de reformare a justiției au fost și sunt unele responsabile și foarte serioase, pornind de la realitățile dezastruoase din acest domeniu. Conștientizând perfect acest pericol, care îi va afecta în modul cel mai direct, Dodon și socialiștii lui au utilizat și au pus în aplicare toate „tehnologiile” din arsenalul lor autohton, dar și cel străin, pentru a compromite toate concursurile, care, în esență, aveau obiective foarte clare – identificarea celor mai buni profesioniști și experți în domeniul justiției. Pierderea influenței directe asupra justiției ar fi însemnat deconspirarea și developarea tuturor ilegalităților comise de Igor Dodon și PSRM atât în campania prezidențială din 2016, cât și în scrutinele ulterioare prin intermediul diferitor offshore-uri și fundații – gen Bahamas, „Din suflet” a Primei Doamne și multe altele. Este clar că aceste ilegalități incontestabile nu puteau fi pedepsite, deoarece a existat, din 2016 până nu demult, o perfectă coabitare a PSRM cu PDM, sub umbrela ocrotitoare a lui Plahotniuc. De vreme ce situația politică actuală este diferită, socialiștii lui Dodon nu vor ceda, în niciun caz, lupta pentru subordonarea justiției. Lucrurile sunt foarte clare și mult prea evidente; doar naivii pot face abstracție de aceste realități”, scrie Reniță.

„Totodată, trebuie să recunoaștem că nu fără contribuția directă a blocului ACUM Igor Dodon și PSRM și-au consolidat foarte mult pozițiile în toate domeniile. Au fost comise mai multe erori și cedări impardonabile, mai cu seama în privința lui Igor Dodon, care, actualmente, dirijează cu toate și cu toți. Și nu doar din lipsă de experiență și expertiză a reprezentanților ACUM în structurile statului. Înțeleg perfect decizia de a proceda la formarea temporară a unei majorități parlamentare pentru debarcarea sistemului corupt al lui Plahotniuc, dar nu și fraternizarea totală a unor ACUM-iști cu socialiștii lui Dodon doar de dragul menținerii la putere. Sunt frapat și profund decepționat de aceste realități. Administrarea responsabilă a treburilor statului nu este echivalentul managementului unor ONG-uri. Există o diferență enormă între administrarea statului și cea a organizațiilor non-guvernamentale. Este regretabil că acest fapt n-a fost înțeles sau chiar ignorat cu bună știință”, adaugă deputatul.

În acest fel, Reniță comunică următoarele: „În actuala conjunctură politică se impune o nouă abordare, in prim plan fiind promovarea consecventă și fără ezitări a intereselor noastre naționale și a celor europene, excluzând, în continuare, cazurile regretabile de fraternizare cu socialiștii lui Dodon. Dacă suntem politicieni responsabili, trebuie să valorificăm și alte opțiuni, altfel vom compromite definitiv idealurile și obiectivele pe care ni le-am propus, împreună cu alegătorii noștri. Cu referire la comportamentul meu în zilele următoare, fără ai „decepționa sau întrista” pe socialiști și pe liderul lor informal, Igor Dodon, eu voi vota pentru „contra” moțiunii de cenzură”, conchide Reniță.

Doina Secrieru

Share