Deputat, achiziționarea gazelor prin UE: Demonstrează o deschidere a Uniunii pentru a integra R. Moldova în programele pe care le derulează

Deputat, achiziționarea gazelor prin UE: Demonstrează o deschidere a Uniunii pentru a integra R. Moldova în programele pe care le derulează

Republica Moldova ar putea achiziționa gaze prin Uniunea Europeană (UE). Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Adrian Băluțel, spune că lucrul acesta demonstrează că țara noastră va putea accesa resursele având o deschidere din partea UE față de securitatea energetică a R. Moldova, transmite OFICIAL.

În cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, deputatul Adrian Băluțel a mai spus că UE vede țara noastră ca regiune afectată de securitatea energetică.

„Acest lucru este o deschidere spre integrare mai profundă. Sper că pârghiile prin care se va întâmpla vor fi cât mai accesibile. Acest lucru demonstrează o deschidere a UE pentru a integra R. Moldova în programe și inițiativele pe care le derulează”, a spus deputatul.

Expertul energetic, Sergiu Tofilat a spus că, această opțiune de a achiziționa gaze naturale în comun vine ca răspuns la agresiunile și tentativele de șantaj din partea Kremlinului și Gazprom.

„Aceste entități folosesc gazul ca o armă politică. Gazprom asigură circa 40% din consumul de gaze în UE. Dacă Gazprom s-ar fi condus de politicile corporative și economice și ar fi eliminat scopurile politice, nu am fi asistat la această inițiativă. În situația în care creezi o piață concurențială, dar cel mai mare jucător are alte scopuri, trebuie să intervii. Când e vorba de achiziții contează cantitatea și prețul. Cel mai probabil, operatorii sistemului de transport de gaze vor transmite un plan de achiziții, astfel încât cei care vor negocia – să aibă o ideea clară despre cât este nevoie și pentru cât timp. Ultimii ani s-a creat un deficit de gaze, dar lucrurile evoluează”, a spus Tofilat.

Cristina Parfeni

Share