Dependența partidelor politice de sursele publice de finanțare a crescut

Dependența partidelor politice de sursele publice de finanțare a crescut

În 2023 a crescut dependența partidelor politice de sursele publice de finanțare – în proporție de 84%, cu 2% în plus față de 2022. Constatarea a fost făcută de Asociația Promo-LEX în Raportul privind „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2023”, informează OFICIAL.

Astfel, pentru anul trecut, venituri din alocațiile de la bugetul de stat au fost raportate de 23 de partide politice, valoarea totală a acestora fiind de 45,7 mil. de lei.

Cele mai multe au revenit Partidului Acțiune și Solidaritate (41%), Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (22%), Partidul Social Democrat European (11%), Partidul Nostru și Platforma Demnitate și Adevăr (a câte 7%).

În cazul a 10 partide, aceasta a fost unica sursă de venit.

„Pentru comparație, la nivelul Uniunii Europene, coraportul veniturilor partidelor din bugetul public și din surse private este de 65% la 35% (în democrațiile mai noi din Europa de Est) și de 55% la 45% (în democrațiile consolidate).

Republica Moldova a depășit cu mult media există la nivelul Uniunii Europenii. Tendința respectivă este una îngrijorătoare în contextul în care majoritatea formațiunilor politice par să nu depună efort în atragerea susținerii financiare din partea cetățenilor. Vedem necesară creșterea eforturilor partidelor politice pentru implicarea și responsabilizarea politică a cetățenilor, ceea ce va contribui inclusiv la diversificarea surselor de finanțare a activităților partidului. În acest sens, ar putea fi examinată posibilitatea revizuirii condițiilor de acordare a alocațiilor de la bugetul de stat în funcție de volumul veniturilor acumulate de partide din sursele private”, a menționat Mariana Focșa, analistă a finanțelor, Asociația Promo-LEX.

Din donații financiare au raportat venituri 18 partide, valoarea totală fiind de 4,8 mil. de lei. În funcție de sursele de venit declarate, 90% din donații ar fi fost efectuate din salarii, 5% — din pensii, 3% — de la persoane șomere, iar 1% — din burse și ajutoare sociale. În context,  doar 19% din totalul donațiilor efectuate de persoanele fizice au depășit valoarea de 3 salarii medii lunare pe economie, urmând a fi verificate de către CEC.

Totodată, e de menționat că, În perioada de referință, din 61 partide politice înregistrate, doar 34 dintre acestea au declarat venituri, valoarea totală fiind de 54,9 mil. de lei. Alte 22 formațiuni au raportat „zero” lei venituri. Cele mai multe venituri au fost raportate de PAS (41%), PSRM (18%), PSDE (9%), PCRM (7%), PPPN și PPPDA (a câte 6%).

Share