Democraţii: accentuate propuneri de-alianţă

Democraţii: accentuate propuneri de-alianţă

Mă încumet să susțin că cheile viitoarei coaliții parlamentare se află în buzunarul lui Vladimir Plahotniuc. După alegerile din februarie 2019, vor guverna țara socialiștii împreună cu democrații – așa mi se arată lucrurile. Nu din cauza binomului, mult utilizat de partidul care merge la PAS. Repet: nu din cauza binomului, dar pentru că socialiștilor le va fi foarte greu să obțină 51 de mandate în viitorul legislativ.

În timp ce opoziția o ține tot într-un duret, ca să nu zic răcnet, Vladimir Plahotniuc tatonează terenul. Mai întîi, s-a solidarizat cu partidele de dreapta – cu Sandu și Năstase. Le-a propus colaborare, știind prea bine că va fi refuzat: prea multă mizerie s-a adunat între ei, care nu poate fi (de) pășită fără a înota prin ea. Scopul urmărit de Vladimir Gheorghevici a fost altul: să demonstreze Apusului că adorații Occidentului, Năstase și Sandu, nu-s cooperanți. Alianța dintre democrați și opoziția proeuropeană, cîne-cînește, ar putea fi încropită, dar numai după înlăturarea Coordonatorului din PDM. Însă, deocamdată, dl Plahotniuc își demonstrează efi ciența, iar liderii proeuropeni abia urmează să-și demonstreze randamentul. Apusul nu vrea să deie vrabia din mînă pe cioara din gard – cine s-a fript cu lapte sufl ă și-n iaurt. Acum, Coordonatorul are alibi în fața Europei: ”Le-am propus și n-au vrut, vorbiți cu ei, sînt creaturile dumneavoastră.” Așa că Vladimir Gheorghevici se spală pe mîni. Ca Pilat din Pont odinioară.

În aceste condiții, pentru democrați alternativa ar fi alianța cu socialiștii. Și, într-un tîrziu, Apusul va trebui să accepte coaliția dintre socialiști și democrați. Pentru a tempera avînturile proestice ale dlui Dodon. Căci orice radicalism socialist va fi amenințat cu părăsirea coaliției de către PD. Iar la niște eventuale alegeri anticipate, PSRM ar putea să parcurgă itinerarul comuniștilor lui Vladimir Voronin. Din mai puțin în mai puțin. Deci, Plahotniuc va deveni oleacă mai prorus, iar Dodon – oleacă mai proeuropean. În lume au mai existat coaliții de acest fel. Efi ciente. În Germania, de exemplu: guvernările Genscher-Schmidt și Genscher- Kohl. În Moldova: socialiștii lui Valeriu Senic și agrarienii lui Dumitru Moțpan. Cam asta îmi arată azi cărțile. Pînă la o următoare tragere.

Recent, democrații s-au autohtonizat: au lansat un slogan nou – ”Pentru Moldova”. Chiar nu vă amintește deloc de sloganul socialiștilor ”Moldova are viitor”? Femeia care mi-a vorbit aseară de lucruri mici și fără importanță avea în glas căldura soarelui de vară și-n gînd accentuate propuneri de-alianță. (v.m.)

sursa: revista Saptamana

Share