Democrat: Tot ceea ce s-a construit ani de zile, astăzi se demolează

Democrat: Tot ceea ce s-a construit ani de zile, astăzi se demolează

Deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Cebotari, în cadrul unei conferințe de presă, s-a expus cu privire la proiectul de hotărâre, discutat astăzi la Parlament, privind neîntrunirea condițiilor de numire în funcția de Procuror General a lui Eduard Harunjen, informează OFICIAL.

„Se iau niște decizii care sunt absolut ilegale și neconstituționale. Tot ceea ce s-a construit ani de zile, astăzi, se demolează. Proiectul care va fi votat, în scurt timp, a fost scris neprofesionist. Se neglijează câteva alte hotărâri – fie a instanțelor de judecată, fie a Curții Constituționale, care s-au expus. Aici nu este vorba că s-a demis o persoană sau alta. Poziția PDM nu ține de numele procurorului general, ține de precedentul care se creează”, a declarat Cebotari.

Democratul a oferit și alte detalii în acest sens. „Curtea Constituțională s-a expus foarte clar că, domnul Harunjen nu a deținut calitatea de membru al Consiliul Superior al Procurorilor. Cele invocate reprezintă o încălcare a legii cu privire la Procuratură. Admiterea sau nu la concurs este o competență a Consiliului Superior al Procurorilor”, a conchis el.

De menționat că, potrivit proiectului de hotărâre, s-a constat că, Eduard Harunjen nu era eligibil pentru a deveni Procuror General din motiv că timp de 9 luni, înainte de a deveni Procuror General, a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din postura de Procuror general interimar, fapt care încalcă condițiile prevăzute la art. 7 din alin. (1) lit. (e) din Legea cu privire la Procuratură. Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, care prezintă proiectul de la tribuna Parlamentului, a declarat că Eduard Harunjen, nu putea fi admis la concursul pentru funcția de Procuror General, și, cu atât mai mult, nu putea fi numit în funcția de Procuror General.

Mihaela Conovali

Share