Delegația Parlamentului RM va participa la cea de-a VI-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare EURONEST

Delegația Parlamentului RM va participa la cea de-a VI-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare EURONEST

Delegația Parlamentului Republicii Moldova va participa la cea de-a VI-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare EURONEST. Evenimentul va avea loc în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie 2017, la Kiev, Ucraina.

Potrivit unui comunicat de presă, delegația va fi condusă de deputatul Marian Lupu, șeful delegației Parlamentului la AP EURONEST, Copreședinte al AP EURONEST. Din componența delegației fac parte deputații Dumitru Diacov, Oxana Domenti, Vadim Pistrinciuc, Anatolie Zagorodnîi și Ion Apostol.

Înainte de Sesiunea plenară, se vor desfășura reuniunile Comisiei afaceri politice, drepturile omului și democrație a AP EURONEST, Comisiei afaceri sociale, educație, cultură și societate civilă, Comisiei pentru integrare economică, aproximare legislativa și convergență cu politicile UE, precum și a Comisiei securitate energetică. Vor fi discutate o serie de rapoarte cu tematicile: ”Asigurarea integrității și libertății mass-media în UE și țările Parteneriatului Estic”, ”Situația femeilor pe piața muncii din țările Parteneriatului Estic”, ”Depășirea impactului crizei economice asupra șomajului tinerilor în UE și țările Parteneriatului Estic” și ”Consolidarea cooperării energetice în cadrul Parteneriatului Estic, în contextul implementării Acordului de la Paris”. De asemenea, se vor desfășura Reuniunile Biroului AP EURONEST, Grupului de lucru pentru Belarus al AP EURONEST și Reuniunea Forumului Femeilor al AP EURONEST.

În premieră, va avea loc Reuniunea Grupului de lucru ad-hoc pentru Acorduri de Asociere al AP EURONEST, care a fost creat, la Chișinău, la inițiativa copreședinției  moldovenești, prin decizia Biroului AP EURONEST din 23 mai 2017. În cadrul Reuniunii vor fi discutate procedurile instituționale, mecanismele și capacitățile de implementare a Acordului de Asociere în Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și aspectele procesului de armonizare a legislației cu acquis-ul comunitar în cele trei țări.

În cadrul Sesiunii plenare va fi dezbătură și adoptată rezoluția AP EURONEST care va ghida în viitorul apropiat procesul de interacțiune dintre UE și țările Parteneriatului Estic. Totodată, deputații vor  atrage o atenție sporită dialogului la tema securității cibernetice atât în spațiul UE, cât și în spațiul țărilor Parteneriatului Estic.

Doina Secrieru 

Share