Declarație: „Urmăresc atent, de mult timp, modul în care ne manifestăm noi unioniștii. Observ un mare risc…”

Declarație: „Urmăresc atent, de mult timp, modul în care ne manifestăm noi unioniștii. Observ un mare risc…”

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, în cadrul unei postări pe Facebook, a venit cu unele concluzii în urma unei examinări a manifestației unioniștilor din Republica Moldova, informează OFICIAL. 

„Urmăresc atent, de mult timp, modul în care ne manifestăm noi unioniștii. Observ un mare risc: să devenim un fel de „Gică contra”, în propria casă, atât în RM, cât și în propria Țară – România”, a scris Chirtoacă.

În acest fel, fruntașul liberal a evidențiat câteva concluzii:

1. Noi vrem Unirea, noi România Mare, este firesc, este visul de aur al tuturor românilor.

2. În RM, numărul unioniștilor, mă refer la cetățeni, este în creștere, dar totuși insuficient, pentru a face o majoritate de peste 50 % și a realiza Unirea în Parlament sau prin referendum. Există în continuare mulți pro-europeni stataliști, mulți neutri, de pro-ruși nu mai spun nimic.

3. Europa, SUA și cu atât mai mult Rusia, mare plăcere de la Unire nu au (din varii motive, nu întrăm în detalii), nici nu au avut. Noroc de Regele Ferdinand și Regina Maria, în 1918, că am avut România Mare, altfel nu o vedeam, cum nu ne vedem ceafa fără oglindă.

4. În anul 2019, din păcate RM a ajuns din nou la dictatură, dictatura lui Plahotniuc, care a făcut la urmă și un puci, exact ca ГКЧП-ul din URSS, în 1991.

5. Fără să dăm jos dictatura, orice dictatură, nu putem avansa spre Unire.

6. Unii, din păcate, de fapt marea majoritate a celor care se declară lideri unioniști, i-am văzut, în ultimele trei săptămâni, fie ascunzându-se, fie preocupați de alte probleme, fie având o atitudine duplicitară, fie chiar luând apărarea regimului Plahotniuc în perioada 3-15 iunie 2019, fie protestând în fața la sediul PAS, fie evoluând la holding-ul media al regimului, susținând astfel dictatura lui Plahotniuc.

7. Da, pericolul rusesc nu l-a anulat nimeni, el a existat, este și va fi în continuare. Dar el poate fi înlăturat numai prin consolidarea cetățenilor RM unioniști și pro-europeni, plus atragerea celor neutri.

8. A bate în toți, de la stânga la dreapta, cum o fac unii dintre cei menționați mai sus, numai pentru a-și face astfel loc cu coatele, este de fapt o dezbinare a societății, prin care conștient sau nu, sunt ajutați pro-rușii din RM și Rusia însăși.

9. Astfel nu trebuie să ne manifestăm drept un „Gică contra”, și să folosim orice prilej, cu treabă sau fară treabă, pentru a ieși în evidență, bătându-ne cu pumnul în piept precum că suntem cei mai patrioți, fără să oferim soluții reale la situația pe care o avem constant în ultimii 30 de ani. Trebuie să construim Unirea, cărămidă cu cărămidă.

10. Sunt de părere că noi, curentul unionist trebuie să mergem umăr la umăr cu cel pro-european, pentru a fi peste 50% în societate. Aceasta ne va mișca în direcția Vest și va apropia Unirea. Pentru asta trebuie să arătăm susținere față de cei corecți dintre ei, cum am spus despre M. Sandu (nu și despre A.Năstase), și să le atragem atenția, să-i criticăm, acolo unde greșesc, rămânând în linie cu ei, fără să deraiam de drumul nostru comun: UE + Unirea.

11. În cazul în care vom reuși, UE și SUA, chiar dacă nu le va plăcea poate, dar vor lua în calcul faptul ca în RM, mișcarea pro-europeană are și o importantă componenta unionistă, iar asta îi determină să țină cont de noi și să ia în calcul și opțiunea Unirii, care astăzi lipsește de pe masa de discuții, pentru nici noi, unioniștii, nu suntem la acea masă.

12. România evită să ridice la nivel internațional problema Unirii, pentru că, are pe terioriul său UDMR-ul și mișcările secesioniste din Harghita, Covasna și tot Ardealul, care mai bine de 1000 de ani a fost sub ocupație austro-ungară, și numai de 100 de ani e parte a României. Respectiv, având următoarea abordare, citez: „Ro nu poate miza pe unionism într-o parte, în Basarabia, și să blocheze ce vrea Ungaria, în Transilvania”, România este pusă în dificultate de ea însăși.

Prin urmare, Chirtoacă a oferit și alte detalii.

„Având în vedere toate cele descrise și argumentate mai sus, avem o singură cale – cea a Unionismului rațional și calculat, astfel încât să facem Unirea real politic posibilă. Dacă ar fi după mine, aș merge azi, la Prut, să dăm jos acest hotar blestemat, cum au făcut nemții cu Zidul Berlinului în 1989. Poate așa și voi face într-o bună zi. Până atunci însă, vă chem să construim Unirea pas cu pas, fără să îi respingem, pe toți acei care vor să mergem în direcția Vest, dimpotrivă, trebuie să îi apropiem de noi. Nu de plăcere vă spun toate acestea și prezint această viziune. Experiența noastră amară însă, din ultimii 30 de ani, mă determină să am această abordare, care să țină cont sper, întreaga complexitatea a ecuației cu denumirea: „România Mare pe harta Europei”.

Doina Secrieru

Share