Declarație: Suntem alarmați că acum, dar și în viitor, alegerile de orice nivel, în orice circumscripție, pot fi invalidate prin hotărâri judecătorești motivate defectuos

Declarație: Suntem alarmați că acum, dar și în viitor, alegerile de orice nivel, în orice circumscripție, pot fi invalidate prin hotărâri judecătorești motivate defectuos

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și organizațiile neguvernamentale aderente își manifestă consternarea față de erodarea democrației în RM prin încheierea irevocabilă a Curții Supreme de Justiție (CSJ) cu privire la alegerile locale din Chișinău, transmite Oficial.

Printr-o declarație, Coaliția reiterează dezacordul cu motivația și argumentele invocate de instanțele judecătorești în vederea invalidării votului a peste din 240 000 locuitori ai municipiului Chișinău.

„Ne exprimăm profunda îngrijorare că justiția Republicii Moldova este controlată politic și folosită ca instrument împotriva interesului public. Suntem alarmați că acum, dar și în viitor, alegerile de orice nivel, în orice circumscripție, pot fi invalidate prin hotărâri judecătorești motivate defectuos, anulând astfel alegerea cetățenilor. Accentuăm relevanța asigurării legalității și legitimității puterii politice și, implicit, a dreptului de a guverna, urmare a voinței poporului, exprimată în alegeri periodice și veritabile”, se spune în declarație.

Coaliția subliniază responsabilitatea comună a autorităților, a alegătorilor și a forțelor politice în edificarea și consolidarea instituțiilor democratice.

„Facem apel la toate forțele politice din țară și la partenerii de dezvoltare să facă uz de toate mijloacele legale pentru a apăra funcționarea statului de drept în Republica Moldova”, se mai spune în declarație.

Doina Secrieru

Share