Declarație: Statul va învăța agenții economici cum să-și găsească parteneri externi de afaceri
În cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna, deputatul Iurie Dârda a vorbit despre Planul de acțiuni pe anii 2018-2020 pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, aprobat de Guvern.
„Nu am urmărit dacă s-au expus şi alţi colegi, dar să nu vă mire că eu am venit cu o atitudine în acest sens. Pentru că vin din business şi e evident că nu puteam trece cu vederea acest document important. Mai ales că el se referă nu doar la activităţile economice, ci şi la unele aspecte sociale, iar în calitate de deputat, nu o dată m-am implicat în soluţionarea problemelor de acest fel. După cum menţionam şi cu alte ocazii, Planul prevede că, anual, 2500 de întreprinzători, dintre care 200 de migranți sau rude de gradul I ale acestora, vor fi instruiți în vederea dezvoltării abilităților antreprenoriale. Totodată, statul va învăța agenții economici cum să-și găsească parteneri externi de afaceri și va spori numărul de antreprenori informați despre cadrul legal care reglementează activitatea IMM-urilor. De asemenea, vor fi susținute femeile în afaceri – în fiecare an 100 de afaceri nou create de către femei vor fi finanțate cu granturi mici și alte zece afaceri cu potenţial de export – cu granturi pentru investiţii mari. Aceste acțiuni vor face posibilă crearea a 200 de locuri de muncă anual. Totodată, antreprenorii vor beneficia și de garanții financiare pentru crearea și dezvoltarea afacerilor. În anul curent, IMM-urile vor avea acces la 197 de garanții financiare”, a precizat el.
În același timp, el a comunicat despre importanța acestei hotărâri. „De ce consider importantă această hotărâre? În primul rând, pentru că ea vine să completeze o acţiune anterioară, asupra căreia Parlamentul şi Guvernul au lucrat mult în perioada precedentă – programul „Prima Casă”. La importanţa acestui program m-am referit nu o dată, or el motivează tinerii să rămână acasă, să activeze aici şi să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova. Acum, având acces la un program ce le asigură o locuinţă accesibilă, tinerii se pot lansa şi în afaceri (inclusiv cei plecaţi, care pot reveni acasă şi beneficia de instruirile menţionate mai sus), dar pot obţine şi un loc de muncă (am menţionat deja cum pot apărea noile locuri de muncă)”, a declarat el.
Mihaela Rotari