Declarație: Sper că noi nu vom ajunge în situația în care alegerile prezidențiale să nu fie recunoscute

Declarație: Sper că noi nu vom ajunge în situația în care alegerile prezidențiale să nu fie recunoscute

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Pavel Postica, coordonator de programe la asociația Promo-LEX, a răspuns la întrebarea: „Poate această neîncredere aparent crescândă față de corectitudinea și imparțialitatea Comisiei Electorale Centrale influența modul în care vor fi evaluate alegerile prezidențiale propriu-zise?”.

„Teoretic, da, este posibil și asta, dar eu sper că noi nu vom ajunge în situația în care alegerile să nu fie recunoscute atât în plan intern, cât și în plan internațional de către societate, de către instanța superioară, adică de Curtea Constituțională, dar și de partenerii externi. Eu sper să nu ajungem la situația Belarusului și sunt sigur că mai există și posibilitate, și capacitate din partea tuturor actorilor să repare acele lucruri sau carențe care au fost menționate de noi și poate anumite lucruri sau carențe care nu au fost menționate sau eventual scăpate de către observatorii noștri”, a spus Postica.

În același timp, el a mai declarat: „Scopul nostru sau al monitorizării pe care o facem noi și publicării informațiilor este, în primul rând, de a informa opinia publică despre ceea ce se întâmplă în procesul electoral și, în al doilea rând, de prevenire, adică de a permite să se soluționeze acele probleme care, din punctul nostru de vedere, au fost admise. Și dacă vorbim de acea circulară, Comisia Electorală Centrală are posibilitatea s-o abroge sau acest lucru poate fi eventual făcut prin intermediul instanțelor de judecată. Sau atunci când vorbim de înregistrarea prealabilă și deschiderea secțiilor de votare peste hotare, Comisia Electorală Centrală încă acum, în ceasul al 12-lea, poate să pună la dispoziția publicului toate argumentele ca să explice de ce în anumite țări s-a decis deschiderea a 30 și ceva sau 40 și ceva de secții de votare, iar în alte țări 2, 3 sau 4 secții de votare, sau poate chiar numai una. Deci, argumentele respective trebuie prezentate societății și atunci asta poate liniști spiritele”, a conchis Pavel Postica.

Mihaela Rotari

Share