Declarație: „Sper că după valul de demiteri și demontări, guvernarea se va apuca și să construiască”

Declarație: „Sper că după valul de demiteri și demontări, guvernarea se va apuca și să construiască”

„Sper că după ce termină cu valul de demiteri și demontări, guvernarea se va apuca și să construiască”. Aceasta a declarat, pe o rețea de socializare, activistul civic, Vitalie Sprînceană, informează OFICIAL.

„E nevoie să construim o altfel de țară (poate și o nouă constituție, de ce nu?). Să ratificăm convenția de la Istanbul (asta ar permite să facem un mare pas înainte în protecția unei jumătăți din populației țării – femeile). Să lărgim mecanismele de participare ale cetățenilor în procesul decizional – bugete participative, consilii ale cetățenilor, alte forme de democrație directă și participativă. Democrația reprezentativă în Moldova, dacă nu e suplimentată de mecanisme adiționale, ajunge rapid să fie adunată în cîteva mîini. Oligarhia apare nu doar din cauza unor oameni corupți ci și din cauza unor instituții proaste. Mai multe funcții elective, mai mult control din partea cetățenilor”, a scris activistul, pe Facebook.

Prin urmare, Sprînceană a oferit și alte detalii. 

„Să ridicăm salariile și pensiile cel puțin la nivelul unui nivel de trai decent (salariul minim să depășească măcar de 2-3 ori cosul minim de consum). Să construim o economie care nu doar vinde forță ieftină de muncă (și se bazează pe exploatarea acesteia) ci și inovează, creează și oferă fiecăruia posibilități de a-și dezvolta talentele și potențialul. Să avem un sistem de sănătate în care fiecare om ce are nevoie să poată ajunge în 15-20 min la un spital care să fie dotat cu de toate: dializă, oncologie etc la cel mai înalt nivel. Să fim toleranți și responsabili față de mediu – amuș dăm foc la planetă și nu avem alta. Asta așa, pentru început”, a conchis activistul.

Doina Secrieru

Share