Declarație: „S-ar putea să greșesc, dar cetățenii, pe fundalul acestor condiții, ar prefera un Președinte dictator”

Declarație: „S-ar putea să greșesc, dar cetățenii, pe fundalul acestor condiții, ar prefera un Președinte dictator”

Cetățenii nu au fost întrebați, în 1994, ce fel de republică și-ar dori – prezidențială, semi-prezidențială sau parlamentară. Despre aceasta a declarat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie. Pe de altă parte, președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorității Publice, Ion Dron afirmă că, cetățenii nu au această sarcină, transmite OFICIAL.

Despre procesele, tendințele și efectele alegerilor prezidențiale, Președinția și Președintele s-a discutat în cadrul dezbaterilor publice, organizate de agenția de presă IPN.

„Când a fost stabilit în ‘94 că avem o republică semi-prezidențială, funcții importante ale Președintelui, nu a avut loc o discuție în societate despre aceasta. A fost discutat la Parlament. Constituția a fost aprobată de Parlament fără a avea discuții în societate. Curtea Constituțională ar fi suficient de îndrăzneață ca să spună că, Constituția nu este validă sau ar spune că au trecut 30 de ani și modelul vechi nu este actual. Atunci, în 2000, când s-a revenit la reforma instituției prezidențiale și a fost modificată – Curtea nu a fost întrebată. CC a avut dreptul să modifice decizia. Am putea avea metode mai sofisticate de alegere a Președintelui, nu direct de către popor”, a spus Arcadie Barbăroșie.

„Chestiunea că – cetățenii nu au fost întrebați ce fel de formă de guvernare vor, nici nu trebuia să aibă loc. Oamenii nu cunosc diferențele dintre republică prezidențială, semi-prezidențială, parlamentară. Cum ar putea să ne răspundă un simplu cetățean când grija lui este alta? El a delegat puterea clasei politice să se ocupe de acest lucru. Cetățeanul nu poate decide pentru că are o altă sarcină. Ei nu știu ce fel de alegeri ale Președintelui ar vrea. Eu nu am citit niciun studiu aprofundat sociologic ca să înțeleg dacă noi suntem de stânga sau de dreapta, ca și mentalitate. Lumea tinde spre o republică prezidențială și și-ar dori un Lukașenko sau un Putin și acest lucru îl adaptează actualul Președinte, dar și unii oponenți. Ei promovează un Președinte care știe totul și poate face totul, dar de facto, el minte, el nu are aceste atribuții. Modelul Președintelui dictator vine atunci când oamenii trăiesc în sărăcie. Sărăcia ne duce spre dictatură. În 2016, când am schimbat forma de alegere a Președintelui, din prost, mergem în și mai prost. S-ar putea să greșesc, dar cetățenii, pe fundalul acestor condiții, ar prefera un Președinte dictator”, a spus Ion Dron.

Cristina Parfeni

Share