DECLARAȚIE: “Republica Moldova înregistrează progrese substanțiale pe calea democratizării societății”

DECLARAȚIE: “Republica Moldova înregistrează progrese substanțiale pe calea democratizării societății”

Membrii misiunii APCE au constatat că sunt întrunite toate condițiile favorabile ca scrutinul să decurgă de o manieră democratică. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul întrevederii Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la Reședința de stat, cu membrii misiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de monitorizare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova, condusă de Jean-Claude Mignon, la 6 noiembrie curent.

Șeful statului și-a exprimat convingerea că scrutinul parlamentar din 30 noiembrie a.c. va constitui dovada că Republica Moldova reprezintă o democrație autentică, în care cetățenii pot liber să-și exercite dreptul la vot.

„Comisia Electorală Centrală, împreună cu alte instituții ale statului, veghează ca să fie respectate drepturile competitorilor electorali, iar în ziua scrutinului alegătorii să voteze liber, fără constrângeri”, a declarat Nicolae Timofti.

Jean-Claude Mignon a declarat, la rândul său, că membrii misiunii APCE au constatat că în Republica Moldova sunt întrunite toate condițiile favorabile ca scrutinul să se desfășoare de o manieră democratică. Oficialul european a arătat că procesul electoral decurge într-un climat calm, fără elemente de tensiune.

În același timp, Jean-Claude Mignon s-a interesat despre modul în care autoritățile de la Chișinău vor asigura condiții necesare de vot pentru cetățenii moldoveni care se află peste hotare și pentru cetățenii care locuiesc în regiunea transnistreană. A fost discutat și modul în care funcționează mass-media în campania electorală.

În finalul discuției, șeful misiunii APCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova, care a deținut până în ianuarie 2014 funcția de președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a spus că a constatat și cu ocazia vizitei de astăzi că Republica Moldova înregistrează progrese substanțiale pe calea democratizării societății.

Maria Roșca

Share