Declarație: Piața nucului din R.Moldova trebuie adusă în câmpul legal

Declarație: Piața nucului din R.Moldova trebuie adusă în câmpul legal

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, în cadrul unei conferințe de presă, s-a referit la regimul fiscal pentru persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor produselor agricole din horticultură și fitotehnie, dar și a obiectelor regnului vegetal, informează OFICIAL.

„În anul 2017, consumul mondial de miez de muncă a constituit 2,2 milioane tone și acest indicator crește continuu. Noi ne aflăm, ca și țară, în topul exportatorilor de nuci: SUA este pe primul loc, Mexic – locul II, Ucraina – locul III, Chile – IV, iar Republica Moldova – V, cu 6 % din tot exportul mondial de miez de nucă. Piața nucului, în Republica Moldova, întrunește un șir de probleme, generând corupție, evaziune fiscală, monopol și contrabandă”, a declarat Bolea.

În același timp, deputatul a adăugat: „Piața nucului trebuie adusă în câmpul legal”.

Prin urmare, Bolea propune un proiect de lege – „consultat și elaborat împreună cu oamenii din domeniul afacerilor, exportatorilor și producătorilor de nuci”.

Potrivit lui Bolea prin proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative s-a propus:

  • legalizarea activității și regimul fiscal în domeniul achiziționărilor produselor agricole din horticultură și fitotehnie și a obiectului regnului vegetal;
  • simplificarea procedurii de achiziție de la populație a producției agricole din horticultură și fitotehnie.

Mihaela Conovali

Share