Declarație: Nu exclud faptul că săptămâna viitoare am putea fi ciocniți în cap cu cifre de 1500 de infectări pe zi

Declarație: Nu exclud faptul că săptămâna viitoare am putea fi ciocniți în cap cu cifre de 1500 de infectări pe zi

„Suntem în plină pandemie. Și plină campanie electorală. Nu exclud faptul că săptămâna viitoare am putea fi ciocniți în cap cu cifre de 1500 (sau chiar și mai mult) de infectări pe zi”. Declarația aparține ex-ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, informează OFICIAL. 

„Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat la 12 august Instrucţiunea privind modalitatea de organizare şi desfăşurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor electorale, în condiţiile situaţiei pandemice cu infecţia COVID-19 în care o să găsiți un set slab de recomandări și cerințe sanitare referitor la desfășurarea procedurii de vot. Lipsesc foarte multe recomandări, de exemplu despre spațiile secțiilor de votare. Care este suprafață minimă a încăperii, care sunt sălile care ar putea fi utilizate, cum se va realiza aerisirea recomandată de instrucțiune și multe altele, lipsește recomandarea ca fluxul să se miște doar într-o singură direcție (intrarea pe o ușă și ieșirea pe alta), dar și multe altele. S-ar fi putut recomanda și majorarea duratei de vot – de la 6.00 la 22.00 deoarece viteza de realizarea a procedurii de vot va scădea mult. Și numărul de secții de votare a rămas acelaș deși cunoaștem că în unele secții se formau cozi mari în alegerile anterioare. Nu ne place să învățăm. Aici e toată problema noastră”, comunică Nemerenco, pe Facebook.

Prin urmare, fosta ministră vine cu un exemplu: „Din care dacă s-ar fi dorit am fi putut să învățăm – alegerile din Coreea de Sud care au avut loc încă în aprilie. Coreea de Sud nu a amânat niciodată alegerile. Chiar și în timpul războiului coreean din 1952, alegerile prezidențiale au avut loc. S-a dat preferință doar sălilor mari pentru a organiza secții de vot – malluri, săli de sport, de concerte, iar în unele cazuri, unde lipseau așa săli – votarea a avut loc în corturi, în aer liber. O armată de 550.000 de angajați au pregătit secțiile de votare pentru a se asigura că lucrurile vor merge bine în ziua alegerilor. Ei au dezinfectat aproximativ 14.000 de secții de vot și au marcat toate liniile, astfel încât alegătorii la coadă să evite să stea prea aproape unul de celălalt. Persoanele cu temperatură peste 37,5C nu erau întorși acasă dar invitați într-o zonă de vot separată unde au votat separat de alte persoane. Persoanele aflate în carantină sau izolare (circa 60 mii la acel moment în întreaga țară) au primit instrucțiuni stricte să voteze doar în anumite ore și în secții de votare strict desemnate. Aceștia își puteau părăsi casele strict doar de la 17:20 până la 19:00 în ziua votării, nu puteau folosi mijloacele de transport în comun și nu puteau decât să meargă pe jos la secție sau să folosească propria mașină. În secții anumite de vot pentru ei erau locuri separate cu cabine separate. La întoarcerea acasă erau obligați să sune la oficialii din sănătate să-i anunțe că au revenit, altfel, polițiștii erau trimiși să-i găsească. Ștampila de vot a fost considerată cel mai mare pericol din cauza că este complicat să fie asigurată dezinfectarea ei înainte de a fi aplicată pe buletin. Astfel, fiecare alegător a primit o pereche de mănuși de o singură folosință (mănuși simple de supermarket)”, declară fosta ministră.

„Printr-o organizare bună a alegerilor teama de infecție nu i-a ținut pe oameni departe de urna de vot. Prezența la vor a sud-coreenilor a fost de 66% – cea mai înaltă din ultimii 16 ani. Desigur, un factor important este că 26% au putut vota anticipat. Totul a necesitat ceva timp și efort, dar majoritatea oamenilor au fost fericiți să suporte acestea de dragul democrației. Democrație înseamnă nu doar asigurarea dreptului la vot. Democrație este atunci când statul are grijă ca cetățenii săi să-și poată exercita acest drept fără niciun risc pentru sănătatea lor. Aveți grijă de sănătatea Dvs și votați corect pe 1 noiembrie pentru a aduce democrația și la noi”, a conchis Nemerenco.

Doina Secrieru

Share