Declarație: „Noi, cei din blocul ACUM, vom închide dosarul transnistrean cu un rezultat în favoarea Moldovei și a cetățenilor”

Declarație: „Noi, cei din blocul ACUM, vom închide dosarul transnistrean cu un rezultat în favoarea Moldovei și a cetățenilor”

Co-președinții blocului ACUM Platforma DA și PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și candidatul ACUM în circumscripția Călărași, Igor Munteanu, au anunțat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că sunt îngrijorați despre planul de federalizarea a RM, care, potrivit lor, a fost prezentat de Președintele Igor Dodon la Conferința pe Securitate de la Munchen, informează OFICIAL.

Igor Munteanu a declarat că, Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare a RM.

„Acest plan este un plan rusesc care contrazice Constituția RM și care invocă egalitatea a două state printr-un document care urmărește transnistrializarea RM. Poziția fermă a blocului ACUM este că Președintele Dodon trădează RM, oferind regimului de la Tiraspol o recunoaștere promisă de Moscova. În opinia noastră, federalizarea înseamnă distrugerea statului RM și crearea pe ruinele lui a unui protectorat de tip bosniac. Documentul este unul neconstituțional, provocator și contravine legii din 2005, creează o piață de dizolvarea a actualului stat. Documentul nu stabilește clar că regiunea transnistreană se va întoarce sub controlul constituțional al RM, ignoră fundamentele statului RM, astfel încât RM legalizează actualele structuri ale puterii de la Tiraspol, pe care noi le considerăm separatiste și transmite competențe configurative de supraveghere asupra unui ipotetic stat comun RM. Nu am atestat nici o poziție, până în acest moment a Guvernului Filip, față de acest plan, care s-ar opune intențiilor Președintelui Dodon. Cerem Guvernului să demonstreze ce a făcut pentru a preveni apariția acestui plan”, a precizat Munteanu.

Andrei Năstase a spus că voința legitimă a cetățeanului este complet ignorată. „Aceasta, în majoritatea ei, optează cu fermitate pentru păstrarea integrității teritoriale a Moldovei și pentru racordarea imediată la valorile democrațiilor europene. Noi, cei din blocul ACUM, vom închide dosarul transnistrean cu un rezultat în favoarea Moldovei și a cetățenilor fără abaterea de la litera Constituției RM și cu transparență obligatorie, nenegociabilă”, a punctat Năstase.

La rândul său, Maia Sandu a menționat că blocul este îngrijorat de aceste evoluții.

„Cerem stoparea tuturor discuțiilor pe marginea acestui document neconstituțional, ilegal. O să informăm comunitatea internațională și o să ne opunem continuării discuțiilor pe acest plan care este neconstituțional. Dragi cetățeni, trebuie să fiți vigilenți. Învingem acum pentru un stat unitar”, a conchis Sandu.

Doina Secrieru

Share