Declarație: În orașul nostru se așteaptă modificări destul de neplăcute pentru chișinăuieni

Declarație: În orașul nostru se așteaptă modificări destul de neplăcute pentru chișinăuieni

Mai mulți consilieri municipali din Chișinău, astăzi, au solicitat atenția Primarului Ion Ceban și viceprimarului Victor Chironda cu privire la ultimele decizii privind planul urbanistic din capitală. Totodată, consilierii au solicitat demisia arhitectului-șef al Chișinăului, Svetlana Dogotaru, informează OFICIAL.

Șefia fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vasile Grădinaru a declarat: „La foarte mulți dintre noi nu ne place cum arată municipiul Chișinău și aceste construcții, însă nu fiecare cunoaște motivul de ce acest lucru se întâmplă. Cu toții am văzut blocuri de locuit în parcuri, în spații publice, case de locuit pe acoperișurile blocurilor, blocuri pe terenuri de joacă, ambuteiaje și transport public supraîncărcat. Motivul real al acestor probleme este construcția ilegală în municipiul Chișinău și haosul urbanistic. În toată lumea civilizată există documentație de urbanism care reglementează ce, unde și cum se construiește. Așa este în toată lumea, nu și la noi. La noi este invers”.

Consilierul Mișcării Politice „Forța Nouă”, Sergiu Tofilat a declarat că, pe 13 august 2020, Consiliul municipal a aprobat decizia cu privire un plan urbanistic în zona Circului, unde este terenul pe care trebuia să fie un stadion. „Noi cu colegii din fracțiunea PAS considerăm că, această decizie este ilegală. Există legislație care stabilește regulile de construire în municipiul Chișinău, astfel pe fiecare bucată de teren este stabilit clar ce se poate de construit, ce înălțime, câte locuri de parcare. Toate aceste reguli sunt scrise și aprobate în regulamentul local de urbanism, care face parte din planul urbanistic general. Acum, prin aprobarea acestui plan urbanistic zonal de către Consiliul municipal, luna trecută, s-a modificat harta/zonarea, care era prevăzut în planul urbanistic general. Întrebarea este: care e procedura legală? Se poate de modificat planul urbanistic general sau nu? Ce s-a întâmplat la noi? S-a aprobat un plan zonal, care introduce modificări în planul general și asta este ilegal. Lucrul acesta se face pentru că, modificând zonarea unui teren, poți acolo să construiești blocuri locative. Un caz recent: cinematograful Gaudeamus. În orașul nostru se așteaptă modificări destul de neplăcute pentru chișinăuieni și noi vrem să preîntâmpinăm acest lucru”, a spus Tofilat.

Totodată, Grădinaru s-a referit la următoarele acțiuni în acest sens. „Primul pas este depunerea unei cereri de chemare în judecată pentru anularea planului urbanistic zonal ilegal. Vom insista ca la elaborarea următoarelor planuri urbanistice zonale să se facă în concordanță cu planul urbanistic general și să se facă obligatoriu studiu de impact asupra dezvoltării zonei, transportului public și privat. Totodată, solicităm demisia doamnei Dogotaru pentru încălcarea repetată a legislației în procesul de elaborare a documentației de urbanism. Pe domnul Chironda și pe domnul Primar Ion Ceban, repetat, îi somăm să întreprindă măsuri în privința doamnei Dogotaru”.

Mihaela Conovali

Share