Declarație: Frauda din sectorul bancar a marcat prezentul, dar și viitorul nostru
„Frauda din sectorul bancar a marcat prezentul, dar și viitorul nostru. În acest sens, investigarea cazului și recuperarea mijloacelor fraudate trebuie să fie obiectivele principale ale autorităților competente ale statului. Spre regret, în cei 5 ani de la producerea fraudei se tot bate pasul pe loc…”. Aceasta declară, pe o rețea socială, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Țap, informează OFICIAL.
„Chiar și publicarea raportului Kroll 2, discuțiile privind lista beneficiarilor, nu raspund problemei de baza privind furtul miliardului, care, în esență, ține de scoaterea în off-shore la 26 noiembrie 2014 a 13,4 mlrd de lei, acordarea garanției de stat ( HG nr.938 din 13.11.2014 ), dar și transformarea acesteia în datorie publică (asumarea răspunderii Guvernului Filip ). Apropo, în acesti 5 ani n-a fost recuperat nimic din mijloacele fraudate, or, acesta trebuie să fie scopul investigației imparțiale și obiective privind frauda bancară”, mai susține Țap.
„În aceiași ordine de idei, acțiunile fostei guvernări ACUM/PSRM privind crearea Comisiei de anchetă și activitatea acesteia în cele peste 4 luni de zile, n-au creat valoarea adaugată cerută/necesară. De fapt, suntem tot acolo… Pentru conformitate, reiterez prevederile Memorandumului de Înțelegere dintre UE și Republica Moldova din 23 noiembrie 2017, cunoscut ca cele 28 de condiții pentru acordarea asistenței macrofinanciare: „Acțiunea 23
Pentru a se recupera în Moldova activele de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială transferate în mod fraudulos în afara țării, vor fi realizate progrese substanțiale în implementarea de către autorități a strategiei de recuperare a activelor fraudate. Această strategie va lua în considerare, de asemenea, constatările firmei de consultanță Kroll. În acest sens, autoritățile vor pregăti și vor transmite Parlamentului un raport privind progresele înregistrate”, adaugă fostul deputat.
„Au trecut 2 ani de la semnarea Memorandumului, dar autoritățile competente așa și n-au transmis/prezentat Parlamentului un raport privind progresile înregistrate… Iresponsabilitate?! Incompetență?! Interese?!”, scrie Iurie Țap.
Mihaela Rotari