Declarație dură a ex-premierului Sturza: “Europa este privită doar ca o sursă de ajutoare umanitare”

Declarație dură a ex-premierului Sturza: “Europa este privită doar ca o sursă de ajutoare umanitare”

Ex-premierul Ion Sturza i-a dat o replică prietenului său, eocnomistului Alexandru Muravschi, care a lansat ideea conform căreia problemele grave cu care se confruntă Moldova, guvernarea ineficientă și corupția, pot fi soluționate doar în condițiile unui regim autoritar, cu îngrădirea democrației.

Sturza spune că opinia  lui Muravschi e corectă,  dar cu o singură condiție – Moldova nu face parte din Occident și, respectiv, Europa civilizată.

“Este mai degrabă o parte a lumii a treia cu instincte asiatice. Dar să-i întrebăm pe molodveni dacă își doresc așa ceva. Nu cred. Deși secole la rând a făcut parte din state, sfere de influență care au negat cu vehemență civilizația europeană, moldovenii optează astăzi pentru modelul UE. Model care inspiră prosperitate și siguranță. Dar nu este suficient să doreși consecințele a ceva, fără un respect aparte pentru regulile de joc. Din păcate, Moldova rămâne o țară cu apucături bizantine, cu elite, in mare parte, pline de trufie, puțin educate, corupte și imorale, pentru care cultul muncii și solidarității sociale nu înseamnă prea mult. Europa este privită doar ca o sursă de ajutoare umanitare”, a scris el pe facebook.
Sturza mai crede că, moldovenilor nu le-ar strica mai multă disciplină și o guvernare cu autoritate, dar una bazată pe profesionalism, patriotism și înalte rigori morale.

“Doar în aceste condiții ne putem numi EUROPENI. Astfel de noi, moldovenii, depinde ce urmeaza să fim – „winner”-ii sau „looser”- ii istoriei”, mai spune fostul politician.

Maria Roșca

foto: timpul.md

 

Share