Declarație: „Curentul unionist din Basarabia, în urma acestor alegeri, are două căi posibile…”

Declarație: „Curentul unionist din Basarabia, în urma acestor alegeri, are două căi posibile…”

„Curentul unionist din Basarabia, în urma acestor alegeri, are două căi posibile pe care ar putea să meargă. Fie se consolidează și mai mult, în contextul presiunilor din partea celorlalte partide (PSRM, PDM şi ACUM), și își unesc forțele în jurul unui singur partid puternic și cu șanse reale de a reprezenta întreaga mișcare unionistă din Basarabia, fie se stinge încet, sub influența eșecului din acest scrutin”. Aceasta a declarat președintele Organizatiei municipale Chișinău, sectorul Centru al Partidului Unității Naționale (PUN), Sandu Scodin.

Totodată, el s-a referit la partidul politic de dreapta unionist – Partidul Liberal. „Totuși, consider că eșecul Partidului Liberal la aceste alegeri nu influențează negativ curentul unionist, având în vedere faptul că dezideratul Unirii a fost adoptat abia în 2017 oficial în statutul acestui partid, iar prezența lui de 9 ani în Parlament a făcut mult prea puțin pentru acest curent având în vedere și funcțiile cheie pe care le-au deținut. De asemenea, nu poți avea încredere într-o persoană (Mihai Ghimpu, fostul preşedinte al PL) care a cerut președintelui de atunci, Nicolae Timofti, numirea în funcția de prim-ministru a lui Vladimir Plahotniuc, ca mai apoi, întregul mesaj electoral să fie bazat în exclusivitate pe atac la persoana respectivă”, a declarat Scodin pentru jurnalistii.ro.

În acealași timp, el a comunicat despre neparticiparea PUN la alegerile din 24 februarie, dar și despre blocul ACUM care, potrivit lui, „nu va deveni niciodată o locomotivă a Unirii”.

„Neparticiparea la alegeri a PUN este o dovadă de maturitate politică. Această decizie, de asemenea, nu poate fi catalogată ca fiind un eșec al curentului unionist, ba din contră, este o șansă reală pentru consolidarea și fortificarea acestuia. Adevărata amenințare pentru unioniști în aceste alegeri nu a fost faptul că nu vor fi reprezentați în viitorul Parlament, ci pericolul ca PSRM să obțină majoritatea parlamentară. În acest context decizia optimă a fost retragerea din cursa electorală în favoarea formaţiunii de dreapta cu cele mai mari șanse de izbândă, Blocul ACUM. Blocul ACUM, însă, nu va deveni niciodată o locomotivă a Unirii, deoarece contravine ideilor pe care le promovează. Din cauza unei eventuale declarații unioniste, ar putea pierde electoratul, care este orientat spre integrare europeană, însă este împotriva Unirii”, a conchis Scodin.

Mihaela Rotari 

Share