Declarație: „Cât de europeană este politica actualei guvernări, dacă am ajuns să procurăm ambulanțe din Federația Rusă?”

Declarație: „Cât de europeană este politica actualei guvernări, dacă am ajuns să procurăm ambulanțe din Federația Rusă?”

Zilele trecute, Guvernul a făcut achiziția anului, a cumpărat 69 de ambulanțe din Rusia. Acestea vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență din zonele Centru, Nord, Sud și Găgăuzia, scrie jurnalista Elena Robu pe blogul ei.

Și totuși, cât de europeană este politica actualei guvernări, dacă am ajuns să procurăm ambulanțe din Federația Rusă? Pe de o parte, așteptăm granturi, sute de milioane de euro din partea Uniunii Europene, iar pe de alta facem achiziții din Rusia. Ceva nu se leagă totuși. Nu este vorba la urma urmei de faptul că a fost cel mai bun preț oferit (oricum nu putem fi siguri că prețul este cel mai bun), dar la câtă ”otravă” mediatică toarnă în fiecare zi Rusia în R. Moldova, am fi putut avea și noi măcar un pic din demnitatea Țărilor Baltice sau chiar a Ucrainei.

Mai mult ca atât, experta în politici de sănătate, doctorul în medicină Ala Nemerenco a scris într-un comentariu pe Facebook că ”cel mai tare contrargument e că nici rușii nu le mai utilizează. Site-l oficial al serviciului de urgență din St Peterburg http://www.03spb.ru/ ne spune că întreg parcul lor auto e bazat pe Ford, Moscova a procurat Mercedes-uri, și tot așa. Este inadmisibil din foarte multe puncte de vedere să se procure GAZeluri/Soboli – și din cel al siguranței, și al calității serviciilor oferite, și condițiilor pentru personalul medical ce circulă ziua întreagă pe aceste mașini, și al sentimentului de patriotism și al respectului față de contribuabil, banii căruia au fost cheltuiți acu aiurea. Și cam toți tac… MS a declarat că pacientului îi este în cot ce transport vine – el nu știe de GAZ, Mercedes, etc, el așteaptă “Ambulanța”. Da, pacientul nu e obligat să cunoască, dar responsabilii – da – care sunt diferențele și care sunt costurile acestor diferențe. Și aici mă refer nu la bani, ci la vieți nesalvate”.

La câte embargouri ne-a impus, de-a lungul anilor, Rusia la produsele noastre agricole, la câtă umilință am fost supuși și noi tot nu vrem să scăpăm de această dependență. Din păcate asta ne caracterizează, să fim și cu unii și cu alții, să oscilăm permanent între Est și Vest și să nu avem o poziție fermă. Până la urmă fiecare stat, fiecare cetățean merită ceea ce are.

Share