Declarație: „Avem o mare abatere de la normalitate. Un președinte ales direct într-o republică parlamentară este o greșeală”

Declarație: „Avem o mare abatere de la normalitate. Un președinte ales direct într-o republică parlamentară este o greșeală”

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT a analizat, într-o conferință de presă, promisiunile electorale ale candidaților la funcția de Președinte a Republicii Moldova, informează OFICIAL.

„Vrem să avem cetățeni informați și politicieni responsabili. Doar așa putem avea credibilitate în așteptările și acțiunile celor care sunt intrați în competiția electorală”, a declarat directorul Executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan.

Totodată, Igor Boțan a menționat că, candidatul la funcția de președinte din partea Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), Maia Sandu a prezentat în total 156 de promisiuni electorale, iar candidatul independent, Igor Dodon – 109 promisiuni electorale.

Analizând promisiunile electorale făcute de Președintele Igor Dodon în alegerile prezidențiale din 2016, Boțan a specificat că dintre cele 34 de promisiuni electorale, mai mult de jumătate nu au fost realizate, inclusiv din motiv că promisiunile nu țineau de competența președintelui sau depășeau atribuțiile constituționale și legale ale Președintelui unui stat cu regim parlamentar. „Igor Dodon a reușit să implementeze foarte puțin din ceea ce a promis”, a precizat el.

„Avem o mare abatere de la normalitate. Un președinte ales direct într-o republică parlamentară este o greșeală. Candidații se pliază pe așteptările cetățenilor, iar cetățenii au o anumită imagine despre cum trebuie să fie președintele. Pentru cetățenii noștri, președintele este acel om care rezolvă toate problemele”, a concluzionat Boțan.

Cristina Jicol

Share