Declarație: Asta a fost o demonstrație cum se vor desfășura alegerile parlamentare în circumscripții

Declarație: Asta a fost o demonstrație cum se vor desfășura alegerile parlamentare în circumscripții

Analistul politic, Victor Ciobanu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre ultimele evenimente din Republica Moldova privind nevalidarea alegerilor locale municipale, informează Oficial.

„Moldova se îndreaptă spre un regim absolut autoritar. Dacă pentru anul trecut am primit calificativul de regim hibrid, după care a mai rămas o singură treaptă până la regim autoritar, iar aceste clasamente se fac pentru anul precedent și noi le vedem iată că ultima din ceea ce a mai avut Republica Moldova, ceea ce se numea în spectrul democratic democrație electorală, iată că și aceasta a fost violată de justiția selectivă și controlată din Republica Moldova. Eu cred că vom sta în clasamentele internaționale foarte prost. După rezultatele acestui an asta se va vedea. Bine, clasamentele internaționale sunt una, problema este ce facem aici, pe interior, pentru că ne îndreptăm spre alegeri parlamentare, care efectiv și-au pierdut orice sens, fiindcă deja nu este problema în validarea sau nevalidarea mandatului primarului ales legitim”, a precizat el.

Prin urmare, analistul a făcut referire și la următoarele alegeri parlamentare din toamnă.

„Asta a fost o demonstrație cum se vor desfășura alegerile parlamentare în circumscripții, acolo încă judecătorii vor fi de prin raioane și nu vor sta presa cu ochii pe ei. Deci, acesta este modelul alegerilor viitoare și este foarte grav. Și acum cred că nu putem să ne reducem la o singură cerință, la aceste proteste care se vor desfășura și se vor amplifica doar la cerința validării mandatului. Noi trebuie să cerem alegeri libere, corecte, anularea completă a acestui vot mixt, inclusiv reformatarea tuturor instituțiilor din cadrul acestui proces electoral, dacă vrem să revenim pe calea europeană, democratică”, a declarat Ciobanu.

Mihaela Rotari

Share