Declarație: Angajatorul este pus în situație – să respecte Constituția sau să respecte hotărârea CNESP

Declarație: Angajatorul este pus în situație – să respecte Constituția sau să respecte hotărârea CNESP

7 organizații neguvernamentale (ONG), astăzi – în cadrul unei conferințe de presă, au solicitat autorităților stoparea obligatorie a testării la COVID-19, informează OFICIAL.

Potrivit reprezentanților ONG-urilor, este încălcat atât dreptul la muncă, cât și la protecția socială.

Avocatul Ghenadie Tatarciuc a declarat că reieșind din prevederile Constituției, fiecare individ este responsabil de propriul corp. „Se încalcă și Codul muncii. Angajatorul este pus în situație – să respecte Constituția sau să respecte hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, cu riscul de a fi atacat în judecată”, a declarat Tatarciuc.

În același timp, avocatul a spus că apare și întrebarea cât de legală este Comisia care a luat decizia – „atât timp cât nu a fost modificată prin hotărâre de Guvern componența ei. Dacă ne uităm la membri, atunci se regăsesc Ion Chicu și Viorica Dumbrăveanu”, a precizat Tatarciuc.

Reprezentata unui ONG, Elena Bîtcă, a spus că în Republica Moldova nici un act normativ nu prevede obligativitatea vaccinării. „Dreptul fundamental la muncă nu poate fi îngrădit prin testare obligatorie. Se știe că în unele raioane, medicii de familie refuză să elibereze certificate medicale copiilor dacă unul din părinți refuză să se vaccineze. Aceasta a fost la Anenii Noi. De ce această separare, dacă și persoanele vaccinate sunt purtători de viruși?”.

„Cerem autorităților să anuleze prevederea privind obligativitatea testării, în caz contrar ne vom adresa în instanța de judecată pentru a anula această hotărârea”, a adăugat Bîtcă.

Mihaela Conovali

Share