Declarație: Alegerile locale generale vor bloca activitatea instituțiilor statului

Declarație: Alegerile locale generale vor bloca activitatea instituțiilor statului

Alexandru Oleinic, preşedintele Partidului Popular din Republica Moldova a exprimat poziția formaţiunii pe marginea mai multor chestiuni de  importanță majoră,  care decurg din actualitatea politică şi care pot marca dur viaţa oamenilor şi viitorul Republicii Moldova.

Referindu-se la  scrutinul electoral din 30 noiembrie 2014, liderul PPRM a menţionat că acesta „a fost mai degrabă un referendum pentru determinarea vectorului extern al țării noastre, decît o competiție a programelor electorale și doctrinelor concurenților electorali.

Am fost martorii unei campanii agresive din partea partidelor de la guvernare cu implicarea la maximum a resurselor administrative și financiare, cu încălcarea masivă a regulilor de joc pe piața mediatică și aplicarea metodelor antidemocratice de luptă cu concurenții electorali: începând cu înregistrarea partidelor clone și continuînd cu excluderea unor concurenți electorali, pe ultima sută de metri, din cursa electorală.

În toți cei 24 ani de existență a R.Moldova ca stat democratic, pentru prima dată cetățenii țării au fost martorii unei campanii electorale antidemocratice și cu încălcări grave, care, deși s-a soldat cu câștigul la limită a forțelor pro-europene, dacă sa luăm în calcul partidele care au ajuns în Parlament, dar dacă pornim de la votul exprimat de cetăţeni pentru toţi concurenţii electorali, atunci putem constata că partidele care au guvernat ţara în ultimii 5 ani, au fost dur taxaţi de către alegătorii săi, pentru promisiunile date şi neîndeplinite în promovarea reformelor şi dezvoltarea durabilă a ţării.

În plus, anume partidele de orientare democratică au amplificat acțiunile de limitare a accesului în Parlamentul Republicii Moldova – au majorat pragul electoral și au dispersat electoratul prin crearea partidelor clone. În rezultat – forțele pro-europene au acces în Parlamentul Republicii Moldova  cu un număr minim de mandate —  număr insuficient pentru modificarea Constituției Republicii Moldova și pentru modificarea sistemului de alegere a Președintelui țării.

Astfel, și după expirarea celor 5 ani, așa-numita guvernare pro-europeană din nou riscă să aducă țara în pragul unei crize economice și politice care va pune în pericol viitorul R. Moldova.

Pentru a nu permite declanșarea unei crize politice, societatea are nevoie de unitatea clasei politice pronaționale și proeuropene pentru a continua modernizarea, dezvoltarea și consolidarea țării. În acest scop PPRM va insista în obținerea unui consens larg al societății și al partidelor politice în numele priorității naționale – integrarea europeană a Republicii Moldova.

PPRM constată că, atît perioada de guvernere a partidelor pro-europene, cît și perioada post-electorală după scrutinul din 30 noiembrie 2014 au aceleași caracteristici comune – haos, incertitudine și divergențe politice, bazate doar pe interese proprii și nicidecum pe interesele cetățenilor și ale statului Republica Moldova.

Nici însuși semnare Acordului de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană nu este ceva nou pentru politica moldovenească – o situație similară am avut-o în 1999, când Guvernul a fost instituit cu votul comuniștilor, doar că situația politică și economică era total diferită.

Iar consecințele acelei cedări pentru constituirea unei coaliții cu susținerea  comuniștilor  o resimțim și astăzi — anume atuci s-a acceptat substituirea prevederilor constituționale privind alegerea Președintelui țării prin votul direct al poporului cu votul a 61 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Acceptarea condiției înaintate de comuniști la acel moment, precum în numele viitorului Republicii Moldova, de facto a însemnat aruncarea țării noastre cu zeci de ani înapoi.

În contextul formării unei noi alianțe a forțelor pro-europene cu susținerea tacită a PCRM,  PPRM exprimă o mare îngrijorare față de alianța nou creată și speră că noul Guvern va fi numit cât mai curând.

Partidul Popular va insista și în continuare pentru realizarea reformelor în agricultură. Reforme care vor impulsiona dezvoltarea sectorului și vor contribui la dezvoltarea mediului rural.

Noul Guvern va trebui să adopte o nouă abordare în vederea gestionării eficiente a proprietăților statului, domeniu care a căpătat o direcție periculoasă în ultima perioadă de timp. Noul Guvern va trebui să nu cedeze presiunilor politice și să gestioneze proprietățile sale cu maximă eficiență pentru binele poporului, dar nu al unor persoane din spatele forțelor politice.

Indiscutabil, anul 2015 va fi un an greu pentru Republica Moldova. In plus, desfășurarea alegerilor locale generale în iunie va bloca din nou activitatea instituțiilor statului, care masiv vor fi implicate în alegerile locale.

În acest scop, noua alianță minoritară, va trebui să  depolitizeze la maximum  funcțiile publice din cadrul  guvernului, pentru a pune instituțiile statului în serviciul cetățenilor, dar nu al partidelor politice, aflate la guvernare.

Doina Secrieru

Share