Declarație: Alegerile într-un singur tur au fost stipulate pentru a favoriza candidații puterii

Declarație: Alegerile într-un singur tur au fost stipulate pentru a favoriza candidații puterii

Cunoscutul analist politic, Alexei Tulbure, susține că sunt șanse, dar puține, ca proiectul de lege al fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) privind modificarea sistemului electoral mixt, prin introducerea celui de-al doilea tur de scrutin în cadrul circumscripțiilor uninominale, să fie votat în Parlament.

Contactat Alexei Tulbure a declarat că, dacă se introduce turul II, opoziția are mai multe șanse de succes la alegerile parlamentare.

„E clară ideea, în turul II sunt mai puțin concurenți, voturile se polarizează, ultimii doi își mobilizează potențialul și aici opoziția are mai multe șanse pentru succes. Problema e că acestei idei se opune guvernarea. Alegerile într-un singur tur – e clar de ce au fost stipulate în această lege a sistemului mixt, pentru a favoriza candidații puterii. Aici este o șansă pentru această inițiativă, însă nu știu dacă guvernarea se conduce de aceeași logică de care ne conducem și noi. Sunt foarte multe obiecții în privința acestui sistem mixt. Chiar introducerea acestui sistem a fost contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, UE, SUA –  asta e principala problemă, contrar voinței societății civile, etc., cu încălcarea principiilor și normelor democratice”, a precizat analistul.

Potrivit lui Tulbure, Legea privind sistemul mixt de vot are foarte multe lacune. „Mă refer la crearea circumscripțiilor, această modalitate de vot printr-un singur tur, finanțarea partidelor. Astfel, dacă vor fi prea multe probleme de felul acesta, care vor afecta critic mersul campaniei electorale și campaniei propriu-zis, ziua votării, atunci aceste alegeri riscă să nu fie recunoscute ca alegeri democratice. Aceste considerente trebuie să fie luate în calcul de cei care iau decizii, pentru că, dacă alegerile nu vor fi recunoscute democratice, atunci cei care vor fi aleși, nu vor putea guverna țara, nu vor avea legitimitate și orice este posibil după asta. Șanse sunt puține, dar există, în cazul în care există riscul ca aceste alegeri să nu fie recunoscute ca alegeri democratice și guvernarea să cedeze măcar la ceva. Judecând după potențialul opoziției de a protesta și de a obține rezultate altfel, eu nu văd nici o șansă. Acum nu văd activism protestatar, nu văd alte forme de luptă, ce ar permite să se insiste asupra schimbării anumitor prevederi ale acestei noi legi”, a punctat analistul.

sursa: tribuna.md

Share