Declarație adoptată la Berlin: AP OSCE reafirmă sprijinul deplin pentru soluționarea conflictului din regiunea transnistreană

Declarație adoptată la Berlin: AP OSCE reafirmă sprijinul deplin pentru soluționarea conflictului din regiunea transnistreană

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat, în ultima zi a sesiunii, Declarația de la Berlin, document ce conține recomandări adresate guvernelor naționale, parlamentelor și comunității internaționale în domeniile afacerilor politice, securității, economiei, mediului și drepturilor omului, informează Oficial.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova, declarația include 3 rezoluții ale Comitetelor generale ale AP OSCE și 16 chestiuni suplimentare propuse de delegațiile naționale la AP OSCE. Documentul a fost aprobat la finalul dezbaterilor din cadrul ședinței plenare, desfășurată în ultima zi de lucru a sesiunii anuale, cu majoritatea voturilor delegațiilor prezente.

Declarația reafirmă sprijinul deplin pentru soluționarea conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale conform frontierelor recunoscute internațional. Documentul subliniază importanța implementării depline de către ambele părți a angajamentelor asumate și salută evoluțiile înregistrate în procesul de negocieri.
În rezoluția Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice si securitate au fost incluse toate cele 3 amendamente referitoare la Republica Moldova, și anume soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul suveran al țării și transformarea misiunii de pacificare într-una civilă cu mandat internațional.

Tot în cadrul ședinței de încheiere a celei de-a 27-a sesiuni anuale a AP OSCE, Sergiu Sîrbu i-a mulțumit Secretarului General al OSCE, Ambasadorul Thomas Greminger pentru atenția și susținerea acordate Republicii Moldova.

Un alt subiect de pe agenda ședinței plenare a fost alegerea Președintelui AP OSCE și a celor 4 vicepreședinți, precum și a conducerii și raportorilor celor 3 Comitete generale al AP OSCE. George Tsereteli a fost reales în calitate de Președinte al AP OSCE, iar vicepreședinți au devenit Peter Bowness (Marea Britanie), Kari Henriksen (Norvegia), Kristian Vigenin (Bulgaria) și Pascal Allizard (Franța).

Cea de-a 27-a sesiune anuală a AP OSCE a avut loc în perioada 7 – 11 iulie 2018, fiind găzduită de Bundestagul Germaniei. Reuniunea din acest an a avut genericul ”Implementarea angajamentelor OSCE: rolul parlamentelor”. Din componența delegației conduse de șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, Sergiu Sîrbu au făcut parte deputații Anatolie Gorilă și Ion Casian. Sesiunea anuală a AP OSCE a reunit pentru dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia.

Doina Secrieru

Share