Declarație: Acumularea de datorii masive în regiunea transnistreană, sub garanțiile Guvernului RM, ridică semne legitime de întrebare…

Declarație: Acumularea de datorii masive în regiunea transnistreană, sub garanțiile Guvernului RM, ridică semne legitime de întrebare…

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB), în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că, contractul semnat cu „Gazprom” în 2021 nu respectă interesele naționale, informează OFICIAL.

„Criza energetică prin care trece astăzi economia Republicii Moldova și șocurile dure pe care le resimt cetățenii săi, loviți de inflație, costuri de viață, nesiguranță economică și riscuri de a fi în incapacitatea de a-și plăti facturile la încălzire, ridică cu de la sine putere problema accesului la informație, a transparenței decizionale și a legalității acordurilor în sectorul energiei. Recent, membrii CUB au reușit să obțină o copie a contractului semnat de reprezentanții Guvernului RM cu conducerea Gazprom în luna octombrie 2021 și care a fost în mod deliberat ascuns de ochii opiniei publice, sub pretextul confidențialității sale. Apărut în diverse surse publice, Contractul a trezit îngrijorări serioase și discuții încinse printre Membrii Comitetului pentru Unitate și Bunăstare” – au comunicat fruntașii Comitetului.

Astfel, ei au comunicat că, contractul de livrare a gazelor naturale, semnat de „Moldovagaz” cu „Gazprom” și intermediat de Guvernul Republicii Moldova, expiră la sfârșitul lunii octombrie 2022 și prevede asumarea acestor datorii pentru consumul regiunii separatiste din stânga Nistrului de către partea semnatară a noului contract. Doar într-un singur an subiecții transnistreni au acumulat datorii de neplată de cca 1,14 mlrd. de dolari.

Totodată, conform contractului, reiese că, dacă consumatorii din stânga Nistrului nu-și achită facturile la timp, S.A. „Moldovagaz” este entitatea responsabilă de stingerea datoriilor. „Un amendament acceptat de autoritățile RM în noul contract, la art.85 al legii privind societăţile pe acţiuni, intrat în vigoare la 01.01.2021, obligă reprezentantul Gazprom în Consiliul de Administrație să părăsească sala în momentul în care este semnat ori negociat acordul de livrare a gazelor naturale între SA Moldovagaz și Tiraspoltransgaz, ceea ce oferă conducerii Gazprom un alibi și o exonerare de orice responsabilitate a datoriilor acumulate de regiunea separatistă. Același amendament prevede volumele și termenii concreți ai acordului, care expiră în octombrie 2022. Conform amendamentului acceptat de reprezentantul guvernului la negocierile din anul 2021, Republica Moldova are un acord valabil cu Gazprom doar până la sfârșitul lunii octombrie 2022”, au constatat cei de la CUB.

Potrivit CUB, livrarea gratuită a gazelor naturale către regiunea separatistă din stânga Nistrului, în condiții de obscuritate maximă, ridică astfel mai multe semne de întrebare asupra scopului urmărit de reprezentantul guvernului la negocierile din 2021. Astfel, pe lângă asumarea datoriilor părții transnistrene sub falsul pretext al evitării unei eventuale crize umanitare, Guvernul RM a aplicat o lovitură grea economiei naționale, agenții economici ai cărora s-au ciocnit cu fenomenul unei concurențe neloiale din partea companiilor transnistrene, care, având acces la resurse energetice mult mai ieftine au sporit brusc livrările de produse pe malul drept al Nistrului, ruinând producătoriii autohtoni.

„Analizând prevederile Contractului semnat de reprezentantul Guvernului RM, Comitetul pentru Unitate și Bunăstare consideră că, acest contract nu respectă interesele naționale, legislația primară care obligă autoritățile să respecte dreptul la informație al cetățenilor RM, fiind lovit de nulitate. Drept urmare, considerăm legitim ca cetățenii Republicii Moldova să dispună de dreptul de a formula o întrebare simplă la care așteptăm un răspuns direct – cine a decis ca SA Moldovagaz, o companie în care guvernul RM este acționar important, să autorizeze livrarea gratuită a gazelor naturale către regiunea separatistă și, implicit, asumarea datoriei acumulate de regimul separatist față de Gazprom?

Invocarea argumentului cu privire la existența unui rabat de 20-30 de mln. de dolari la energia electrică livrată de compania MGRES de la Kuciurgan, în condițiile în care SA Moldovagaz livrează gratuit consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului, gratuit, gaze naturale în valoare de peste 1,1 miliarde de dolari este lipsit de logică și dezastruos sub aspect economic. Considerăm menținerea acestui contract drept o formă de înțelegere de cartel în condiții oneroase, care oferă ample posibilități de manipulare a prețului și folosirea instrumentului energetic în scopuri politice (”energy weaponization”)” – a mai comunicat conducerea CUB, adăugând: „Acumularea de datorii masive în regiunea transnistreană sub garanțiile guvernului RM, în condițiile unei avalanșe de prețuri și șoc energetic pentru cetățenii loiali ai statului, ridică semne legitime de întrebare și neîncredere în mandatul deținut de Ministrul delegat la semnarea contractului.”

Share