Declarație: Aceasta echivalează cu o dezangajare a interesului UE față de Republica Moldova

Declarație: Aceasta echivalează cu o dezangajare a interesului UE față de Republica Moldova

Săptămâna trecută, eurodeputatul Cristian Preda a încercat să introducă pe agenda Parlamentului European o rezoluție prin care să blocheze finanțarea macro-financiară destinată statului moldovean. Parlamentul European a respins această propunere. Respingerea inițiativei Partidului Popular European este un semnal politic pozitiv acordat Guvernului Republicii Moldova și reprezintă un indicator de încredere și încurajare pentru Guvernul Filip. Despre aceasta scrie, într-o postare pe blogul personal, jurnalistul Victor Nichituş.  

Potrivit lui, „amendamentele politice propuse de Cristian Preda au fost făcute la sugestia formațiunilor politice moldovene afiliate Partidului Popular European – Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma DA și Partidul Liberal Democrat din Moldova”. „Eventuala înăsprire a condițiilor pentru acordarea acestui suport macro-financiar ori o amânare a lui, ar oferi suficientă muniție electorală pentru cele trei formațiuni politice dar și Partidului Socialiștilor. Neacordarea acestor bani ar fi catalogată drept un eșec al Guvernului Filip”, notează Victor Nichituş.

Jurnalistul afirmă că „banii pe care Uniunea Europeană îi oferă Republicii Moldova nu se dau pentru ochii frumoși”. „Asistenţă macrofinanciară reprezintă pârghia prin care Bruxelles-ul pune sub presiune Chișinăul oficial pentru a face schimbările prevăzute în Acordul de Asociere la UE. Suspendarea lor echivalează cu o dezangajare a interesului Uniunii Europene față de Republica Moldova”, mai scrie el.

sursa: tribuna.md

Share