Declarația unui ex-director SIS: „Serviciul de Informație și Securitate n-are dreptul să se implice în lupta politică, decât…”

Declarația unui ex-director SIS: „Serviciul de Informație și Securitate n-are dreptul să se implice în lupta politică, decât…”

Ex-directorul interimar la Serviciul de Informație și Securitate (SIS), Valentin Dediu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre noua conducere a SIS-ului.

„Sper foarte mult și sunt foarte bucuros că în sfârșit a fost numit șef la Serviciul de Informație și Securitate, fiindcă așa o instituție importantă în stat, care este responsabilă de securitatea statului, este o instituție autorizată să asigure securitatea statului, fără un conducător mai mult de zece zile, de acum este foarte și foarte greu. În Serviciu a fost o situație foarte grea, fiindcă, cu părere de rău, colectivul s-a divizat în mai multe grupări și în afară decât intrigi nu se făcea mare treabă. Și sper că noul șef care a venit se va lămuri în scurt timp cu situația de acolo, în primul rând, în colectiv, va înțelege sarcinile principale care sunt cotidiene, care sunt de mulți ani, ele practic îs tradiționale, pericolele, amenințările și va înțelege sarcina anului acesta, care este și foarte, foarte importantă – asigurarea securității alegerilor parlamentare”, a precizat el.

În același timp, acesta a vorbit și despre implicarea SIS-ului în politică.

„SIS-ul n-are dreptul să se implice în lupta politică, decât poate să asigure securitatea statului și să nu admită implicarea forțelor ostile din exterior în treburile interne ale republicii, să promoveze o formațiune sau altă formațiune sau să facă diferite intrigi ca să nu fie unitate în conducerea statului. Și ar putea s-o facă. Și încă o dată repet: în Serviciu sunt așa persoane care au practică să acționeze, să organizeze activitatea în preajma alegerilor, adică în campania electorală și la alegeri, au practică cum să organizeze lucrul, ca să nu fie implicare din exterior în activitatea politică a statului Republica Moldova”, a declarat el.

Mihaela Rotari

Share