Declarația Platformei DA cu privire la Ziua comemorării eroilor căzuți în războiul de pe Nistru

Declarația Platformei DA cu privire la Ziua comemorării eroilor căzuți în războiul de pe Nistru

Platforma Demnitate și Adevăr rămâne alături de adevărații eroi ai țării și pledează în continuare pentru soluționarea de urgență a problemelor veteranilor. Formațiunea cere cinstirea sacrificiului acestora prin lege dreaptă, lege ce le-ar reglementa drepturile, garanţiile și recompensele de ordin economic şi social, transmite OFICIAL.

Platforma DA s-a referit la Ziua comemorării eroilor căzuți în războiul de la Nistru și specifică că veteranii acestui război nu au nevoie de milă și compasiune, dar ca statul să-și onoreze obligațiunile așa cum au făcut-o ei în 1992.

„La 30 de ani de la declanșarea sângerosului război de la Nistru, Republica Moldova trece printr-o perioadă extrem de dificilă. Țara este strangulată în continuare de corupție, injustiție și sărăcie. Începând de la protestele de stradă ale Platformei Civice Demnitate și Adevăr, ca și în 1992, veteranii războiului de pe Nistru s-au aflat în avangarda bătăliei pentru eliberarea statului ajuns capturat de oligarhi și exponenții mafiei. Pentru că ei știu ce înseamnă suferinţa, răbdarea şi sacrificiul adus pe altarul patriei şi al oamenilor ei. Veteranii au luptat alături de Platforma DA pentru o guvernare cu adevărat democratică, creată de o elită politică necompromisă. O guvernare, care să scoată din captivitate țara și să o repună pe calea democrației în așa fel, încât să vrem cu toții să trăim aici, acasă, cu familiile întregite.

Supravieţuitorii războiului de la Nistru sunt cei de care guvernările, dar şi mulţi dintre concetăţeni, îşi amintesc doar atunci când au nevoie să verse câte o lacrimă la televizor. În toți acești ani, statul i-a tratat pe eroii noștri ca pe nişte cerşetori. I-a ignorat şi dispreţuit, i-a insultat şi dezbinat, i-a folosit în diversele confruntări dintre clanurile mafiote de la putere. Până și astăzi, sunt unii care  râd de valorile pe care le-au cultivat combatanţii în tranşee. Râd de solidaritatea în numele unei cauze nobile, ei recunosc doar alianţele dintre clanurile mafiote. Râd de abnegaţie şi spiritul de sacrificiu, ei recunosc doar căutarea propriului folos, cu orice preţ.  Râd de cei care au fost lipsiţi de locul de trai şi de condiţii elementare pentru o viaţă decentă, pentru că etalonul lor este luxul şi mâinile băgate până la coate în bunul public.

Deputații Platformei DA au fost unicii în Legislatura trecută care au elaborat și promovat proiecte de legi menite să le facă viața mai ușoară, să lichideze nedreptățile în raport cu eroii care au apărat independența țării noastre: proiectul de lege cu privire la majorarea alocațiilor pentru veteranii de război de la 300 la 500 de lei, proiectul de lege cu privire la dublarea indemnizațiilor pentru veteranii cu dizabilități severe, proiectul de lege cu privire la veteranii de război stabiliți peste hotare care vor beneficia de alocații de la stat pentru merite deosebite, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de sănătate a tuturor veteranilor și, nu în ultimul rând, proiectul de lege privind crearea Departamentului veteranilor – o structură realmente conectată la problemele veteranilor și nu una formală, birocratică, cu atribuții de paradă”, se spune în Declarația Platformei DA.

Cristina Pendea

Share