Declaraţia MAEIE cu privire la organizarea alegerilor în estul Ucrainei

Declaraţia MAEIE cu privire la organizarea alegerilor în estul Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul unui comunicat de presă, comunică că, Republica Moldova îşi reiterează ferma susţinere a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional. Republica Moldova se alătură Statelor Unite ale Americii, statelor-membre  ale Uniunii Europene, Canadei, dar şi altor state-membre ONU şi condamnă intenţia aşa-ziselor “republici populare Doneţk şi Lugansk”, de a organiza “alegeri” la 11 noiembrie 2018. 

În același comunicat de presă, se menționează că, Republica Moldova consideră intenţia de desfăşurare a alegerilor în cauză ca ilicită şi nelegitimă, deoarece alegerile contravin legislaţiei ucrainene şi subminează implementarea înţelegerilor de la Minsk, iar organizarea acestora ar afecta în mod serios procesul de reglementare paşnică a conflictului din estul Ucrainei.

Potrivit înţelegerilor de la Minsk alegerile locale din partea de est a Ucrainei trebuie să fie monitorizate de către ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului) şi să se desfăşoare în concordanţă cu legislaţia Ucrainei şi standardelor OSCE, iar aceste „alegeri” ilegale nu vor satisface condiţiile respective.

Reieşind din cele menţionate mai sus, Republica Moldova salută prelungirea de către Rada Supremă a Ucrainei a legii privind statutul special al regiunilor din estul Ucrainei și cheamă toate părţile la implementarea deplină a înţelegerilor de la Minsk, care implică încetarea focului şi retragerea armamentului greu de pe linia de contact. Susţinem în totalitate eforturile formatului Normand în implementarea înţelegerilor de la Minsk.

Mihaela Rotari 

Share