Declarația cu privire la procesul de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană, adoptată

Declarația cu privire la procesul de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană, adoptată

În cadrul celei de-a 27-a reuniuni a Consiliului miniștrilor afacerilor externe ai OSCE a fost adoptată, prin consens, Declarația cu privire la procesul de negocieri în formatul ”5+2” privind reglementarea transnistreană, transmite OFICIAL.

În particular, miniștrii de externe ai statelor participante au îndemnat părțile să intensifice interacțiunea pentru depăşirea provocărilor legate de pandemia Covid-19, să intensifice dialogul şi eforturile continue pentru protecția drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv în vederea restabilirii rapide a liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului.

Miniștrii de externe ai statelor participante la OSCE au reiterat determinarea de a identifica pe cale paşnică o soluţie cuprinzătoare şi durabilă a conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute cu adoptarea statutului special al regiunii transnistrene. În acest context, miniştrii au accentuat importanța formatului de negocieri „5+2”și au îndemnat actorii implicați la organizarea unei reuniuni în formatul respectiv, axată pe rezultate, cât mai curând posibil în anul 2021.

În cadrul intervențiilor, Uniunea Europeană şi statele membre, Marea Britanie şi SUA au manifestat solidaritate cu Republica Moldova, împărtășind îngrijorările legate de situația alarmantă privind încălcarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în regiunea transnistreană. Partenerii internaționali au reiterat disponibilitatea lor de a contribui la identificarea unei soluții cuprinzătoare, pașnice și durabile pentru conflictul transnistrean cu respectarea  suveranității și integrității teritoriale în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional. În această conexiune, SUA şi România au reiterat necesitatea finalizării procesului de retragere a trupelor și munițiilor străine de pe teritoriul țării noastre în conformitate cu angajamentele asumate de către Federația Rusă în cadrul OSCE.

Cristina Pendea

Share