De ce nu merg lucrurile la MAI? Fost ministru: „Rânza”  moldovenească pe care o au și unii miniștri, nu le permite să prelungească lucrurile bune începute de predecesor

De ce nu merg lucrurile la MAI? Fost ministru: „Rânza” moldovenească pe care o au și unii miniștri, nu le permite să prelungească lucrurile bune începute de predecesor

De ce nu merg lucrurile la MAI?

Este o întrebare la care ar trebui de găsit un răspuns în mod imperativ.

Nu savurez din aceste remanieri guvernamentale, deoarece știu cum reacționează sistemul la astfel de “cutremure de cadre”.

De-a lungul anilor au fost mai mulți miniștri și toți au vrut să schimbe lucrurile spre bine, doar că nu toți au știut cum.

Personal am auzit de mai multe ori de la conducătorii abia numiți că totul ce a fost făcut până la ei a fost neinspirat și greșit, iar de acum încolo vor fi ghidați de un geniu al schimbărilor.

“Rânza” moldovenească pe care o au și unii miniștri, nu le permite, pur și simplu, să prelungească lucrurile bune începute de predecesor.

Demolează tot și o iau de la început.

Și aici e marea problemă a acestui stat. Nu există un proiect depolitizat al ministerului, care ar permite finalizarea reformelor, indiferent de culorile politice pe care le reprezintă ministrul nou.

Pentru înțelegere vreau să vă descriu un exemplu.

Fiind în funcție, mi-au prezentat colegii un proiect, prin care se propunea crearea echipelor de fotbal cu copiii ce provin din familii vulnerabile.

Antrenorii obligatoriu trebuiau selectați din rândul pensionarilor MAI.

Ideea era că, prin intermediul foștilor noștri colegi, puteam monitoriza stilul de viață al acestor copii: dacă fumează, consumă alcool sau dacă sunt agresați de către părinți și de intervenit după necesitate.

Zis și făcut.

Colegii au pus pe hârtie acest proiect, pe care l-am expediat pentru expertizare la UEFA.

Surpriza mare a fost că această idee a fost acceptată imediat și finanțată de către UEFA cu 50 mii euro. Cu acești bani a fost posibil de creat, de echipat și de antrenat 16 echipe de copii din Moldova. În următoarea etapă puteam fi susținuți deja cu 100 mii euro și de creat echipe în fiecare raion.

Ce s-a întâmplat după plecarea mea?

Năuciți de gândirea colectivă precum că la MAI s-au produs doar hoții, noii conducători au început a căuta pisica neagră într-o odaie întunecată.

Într-un final au distrus totul. Azi nu mai există nici o echipă de copii la MAI.

Cu părere de rău nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru ruinarea acestui proiect.

Dar am putut fi un exemplu pentru întreaga Europă.

Noi, moldovenii, am fost primii care am implementat așa ceva.

Dar pe nimeni nu-i mai interesează.

Faptul că aceste proiecte au fost realizate de “oamenii lui Plahotniuc”, pur și simplu, a permis distrugerea lor fără remușcări, chiar dacă era vorba despre niște echipe de copii.

Aș putea prezenta mai multe astfel de exemple, dar am insistat cu acesta ca să fie pe înțelesul tuturor… și cam așa-i peste tot.

Politizarea proceselor din MAI este una dintre cele mai mari probleme.

Loialitate și nu profesionalism.

Iată ce se cere. Iar asta ne va duce la pierzanie.

Nu m-am expus pe marginea incidentului de la Aeroport. Am urmărit atent ce s-a întâmplat și sper că noul ministru va înțelege un singur lucru:

-PROFESIONALISMUL e prima calitate

-LOIALITATEA e a doua necesară pentru echipa sa.

Asta vă va scuti de participarea la funeralii.

Alexandru Jizdan, ex-ministru al Afacerilor Interne

Share