Daniel Martnos: MIEUX vine să completeze activitățile desfășurate până în prezent de Republica Moldova

Daniel Martnos: MIEUX vine să completeze activitățile desfășurate până în prezent de Republica Moldova

În regim online, a fost lansată cea de-a treia acțiune MIEUX în Republica Moldova, care are drept scop asigurarea managementului calității în aplicarea principiilor de Management Integrat al Frontierei de Stat (MIFS), transmite CURENTUL.

Reprezentanți de nivel înalt ai autorităților administrației publice centrale din Republica Moldova, precum și din subordinea acestora, reprezentanții ICMPD și ai Delegației UE, inclusiv experții europeni au discutat despre relevanța proiectului și activitățile ce vor fi realizate în cadrul acestuia.

„Proiectul vine să completeze activitățile desfășurate până în prezent de Republica Moldova pentru a asigura compatibilitatea, interoperabilitatea și buna funcționare comună a autorităților participante la gestionarea integrată a frontierei de stat, prin acțiuni care vor asigura dezvoltarea instituțională și continuitatea implementării reformelor și angajamentelor asumate de țara noastră în cursul său european”, a menționat șeful adjunct al Poliției de Frontieră în alocuțiunea sa, Daniel Martnos.

Strategia Națională MIFS 2018–2023, precum și Planul de Acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2021-2023, sunt bine descrise și puse în aplicare la nivel național, dar luând în calcul interdependența dintre instituțiile cheie în realizarea unor obiective specifice, indispensabile în atingerea obiectivului general al Strategiei, în cele mai multe cazuri este dificil de a le realiza în practică. Acest lucru reprezintă și o provocare în procesul de monitorizarea și evaluare a Strategiei.

Prin urmare, IGPF, cu suportul ICMPD și al experților agențiilor de control la frontieră din Austria, Letonia și România, în parteneriat cu autoritățile și instituțiile naționale responsabile de sistemul managementului integrat al frontierei vor dezvolta prin intermediul proiectului un mecanism de control al calității și conformității proceselor, procedurilor și legislației realizate la nivel național, cu cele puse în aplicare la nivelul Uniunii Europene în domeniul MIFS.

Mecanismul vizat va permite o coordonare și cooperare mai strânsă între beneficiarii naționali ai proiectului, creând premise suficiente pentru a înțelege esența problemelor care afectează buna gestiune a frontierelor, permițând în așa fel un proces de evaluare și planificare ulterioară mult mai eficientă.

Notă: Proiectul este finanțat de UE prin intermediul instrumentului de finanțare MIEUX + și implementat de ICMPD Bruxelles. Valoarea totală este de 163,122 euro cu durata implementării de 18 luni.

Share