Cum și-au propus să administreze Primăria Capitalei patru candidați, dacă înving acest scrutin

Cum și-au propus să administreze Primăria Capitalei patru candidați, dacă înving acest scrutin

Patru candidați pentru funcția de Primar General al Capitalei, în cadrul dezbaterilor electorale la Radio Moldova, au spus ce fel de administrație a Primăriei vor construi, dacă vor câștiga acest scrutin.

La dezbateri au participat Alexandru Slusari, reprezentantul candidatului Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, candidatul socialiștilor, Ion Ceban, candidatul Partidului Popular din R. Moldova (PPRM), Maxim Braila și candidata Partidului Național Liberal (PNL), Alexandra Can.

„Noi ne-am pus drept scop, chiar din prima zi când venim la putere să începem analiza situației în toate structurile Primăriei, să vedem cât de eficient se lucrează. Avem de gând să analizăm cât de bine și eficient au activat până acum și dacă este nevoie de o restructurare. Cei care vor rămâne le vom majora salariile. După ce eliminăm corupții și vom instaura o echipă profesionistă, vă asigur că vom avea toleranță 0 față de aceasta. Toate dosarele penale existente vor fi transmise în judecată”, a spus Alexandru Slusari.

„Noi am încercat, și am reușit multe lucruri, chiar dacă actuala administrație ne blochează. Din prima zi, nu vom permite eliberarea autorizațiilor pentru zonele de construcție acolo unde interzic normele legale. Al doilea lucru va fi un audit integral al tuturor subdiviziunilor municipale. Vom institui ghișeul unic – să nu mai pupe oamenii ușile Primăriei pentru un act permisiv. Din prima săptămână vom crea un grup de lucru în acest sens. De asemenea, vom insista ca toate planurile de achiziții, cheltuieli, lucrări ale subdiviziunilor Primăriei să fie publice, la fel și rapoartele. Un alt scop este implementarea unui Plan urbanistic general cu specialiști și societatea civilă”, a spus Ion Ceban.

„Mulți vorbesc de lupta cu corupție. Este simplu: trebuie să electronizăm sistemul de administrare a Primăriei, pentru a elimina transmiterea plicurilor pe sub masă, etc.. În Primărie, de 10 ani s-au instaurat cumetrii liberalilor, care mai sunt și incompetenți. După ce ajung Primar voi realiza un audit al managementului structurii Primăriei și voi elimina funcționarii corupți, vom suplini posturile cu tineri profesioniști”, a spus Maxim Braila.

„În comparație cu contracandidații mei, am demonstrat cum se poate dezvolta o întreprindere în triplu faliment, cum se pot lichida schemele de delapidări de fonduri, etc.. Am făcut acest lucru în mod pașnic: i-am adus pe toți în fața condiției că trebuie să muncească conform atribuțiilor și dacă nu o făceau, erau eliberați. Vin din mediul antreprenoriatului, știu problemele mediului de afaceri. Știu și problemele tinerilor. Vom avea în Primărie o secție care va scrie proiecte și va ajuta tinerii să-și dezvolte afacerea”, a spus Alexandra Can.

Dezbaterile sunt organizate în parteneriat cu Asociația „Promo LEX”.

Mihaela Rotari

Share