Cum percepe societatea includerea femeilor pe listele electorale

Cum percepe societatea includerea femeilor pe listele electorale

Cum percepe societatea includerea femeilor pe listele electorale a fost subiectul discuției în cadrul unui Club de presă, organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice, transmite OFICIAL.

În cadrul discuției, experta în egalitate de gen, Alina Andronache a prezentat câteva date din monitorizarea Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare al scrutinului local din 20 octombrie curent.

„Am observat că a crescut cu 5% numărul candidatelor femei pentru funcție de primar. Majoritatea candidatelor au fost desemnate de partide. Am văzut o discrepanță în circumscripții unde sunt desemnate femei mai mult în sate,  decât orașe. Din numărul total de femei candidate, doar 2% au fost alese în funcție. A crescut, de asemenea, numărul femeilor candidate independent, cu 2%. Pierderile de gen au fost de 5% și e mai mare între candidatele desemnate de partidele politice. Pentru a candida la funcția de primar, femeile au nevoie de sprijinul partidelor pentru asta. Avem cele mai multe candidate la funcția de consilieri în ultimele 4 scrutine. 43,1% sunt în consiliile raionale și 43,6% în cele locale. 28,8% din femei dețin funcția de consilier local”, a spus Alina Andronache.

Experta Natalia Covrig a spus că, cetățenii preferă mai mult bărbații în funcțiile elective. „Cu cât este mai mare funcția, cu atât cetățenii preferă bărbații. Oricât nu s-ar lupta pentru a elimina aceste stereotipuri, ele totuși persistă în societate. Mai mult de jumătate din populația țării consideră că numărul de femei în funcții este suficient, iar 20% afirmă că ar trebui să fie mai multe”, a spus Natalia Covrig.

Discriminarea de gen persistă și la reprezentarea acestora în mass-media, care, potrivit expertului Vasile Cantargi, în campania electorală, au fost mai puțin prezente în emisiuni și dezbateri.

Cristina Parfeni

Share