Cum guvernanţii au transformat Moldova din ţară agrară în ţară aproape fără agricultură

Cum guvernanţii au transformat Moldova din ţară agrară în ţară aproape fără agricultură

„În ultima perioadă, şi eu, şi colegii mei am fost sesizaţi de nenumărate ori de oameni de la sate, care pur şi simplu nu înţeleg ce se întâmplă cu agricultura noastră. Oamenii ne spun că Moldova parcă e ţară agrară, dar agricultura e neglijată totalmente de autorităţi şi astfel riscă să dispară. Şi aceasta în condiţiile în care, având producţie agricolă proprie, dacă situaţia era gestionată corect, am fi putut atenua impactul devastator al inflaţiei şi face măcar cât de cât mai bună viaţa oamenilor. Dar autorităţile continuă să trăiască într-o lume paralelă şi neglijează acest aspect de importanţă vitală, iar o dovadă în acest sens sunt chiar cifrele oficiale ale Biroului Naţional de Statistică, la care am apelat încercând să răspund îngrijorărilor formulate de cetăţenii noştri” – menționează Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE), într-o postare pe rețelele de socializare, informează OFICIAL.

Potrivit spuselor sale, statistica oficială arată că, în primul rând, că producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-septembrie 2022, a însumat în preţuri curente 28176,9 mil. lei, constituind doar 81,7% (în preţuri comparabile) faţă de perioada respectivă a anului 2021. Micșorarea producţiei agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 23,5% și a producției animaliere – cu 5,9%.

„Şi mai gravă este situaţia dacă analizăm datele trimestriale. Astfel, în trimestrul III al anului curent, producția agricolă s-a micșorat cu 22,2% față de trimestrul corespunzător al anului precedent. Totodată, este de menţionat că ponderea producției agricole obținute în trimestrul III 2022 constituie 77,9% din totalul producției agricole obținute în 9 luni 2022.

Un alt efect îngrijorător este creşterea semnificativă a preţurilor producătorilor. Astfel, aceeaşi statistică oficială ne arată că, în ianuarie-septembrie 2022, preţurile producătorului la produsele vegetale s-au majorat cu 19,1% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Mai accentuat au crescut preţurile producătorului la pomușoare de cultură – de 2,2 ori, bostănoase alimentare – cu 68,3%, legume – cu 54,7%, cartofi – cu 45,6%, grâu – cu 31,5%, leguminoase pentru boabe – cu 30,6%, orz – cu 26,0%, floarea-soarelui – cu 13,8%, ovăz – cu 13,2%.

La produsele animaliere, în ianuarie-septembrie 2022 față de perioada respectivă a anului 2021 a fost înregistrată majorarea prețurilor producătorului cu 17,2%, inclusiv la ouă alimentare – cu 26,7%, animale și păsări (în masă vie) – cu 16,2% și lapte – cu 14,8%” – a constatat politicianul.

Președintele PACE a remarcat că, „ cam aşa arată „ţara agrară” Republica Moldova sub cea mai incompetentă guvernare de până acum.

„Guvernarea, desigur, ne va spune ca de fiecare dată, când e vorba de un eşec al său, că de vină e războiul din ţara vecină. Eu pot accepta parţial acest argument când e vorba de produse energetice sau de importuri, dar ce are agricultura noastră cu războiul din ţara vecină? Şi, apropo, situaţia descrisă de mine mai sus, după cum menţionam, are o influenţă semnificativă asupra inflaţiei. Nici nu e de mirare că inflaţia anuală a ajuns la 34,62%, ţara noastră stând mult mai prost la acest capitol chiar decât Rusia şi Ucraina, state antrenate în război.

Guvernanţii noştri, când vorbesc de inflaţie, din nou dau vina pe război. Dar eu cred că ei pur şi simplu sunt incompetenţi şi trăiesc într-o lume paralelă. Căci, dacă aveau o atitudine responsabilă şi profesionistă măcar faţă de agricultură, inflaţia ar fi fost mult mai mică. Aceasta e concluzia mea şi a colegilor mei şi o vom împărtăşi tuturor cetăţenilor, care zilnic ne adresează întrebări, fiind la limita răbdării, disperării şi neavând nici o speranţă în ziua de mâine”, a conchis el.

Share