Cum alegerile din Chișinău le vor influența pe cele parlamentare?!

Cum alegerile din Chișinău le vor influența pe cele parlamentare?!

Turul doi al alegerilor în capitală, care va avea loc pe 3 iunie, nu e despre Chișinău și primărie, este despre direcția de dezvoltare a țării în următorii ani și un test extrem de important înaintea alegerilor parlamentare din toamnă care se vor desfășura după alte reguli, un sistem mixt de vot care a fost propus și votat de PD împreună cu PSRM. Aceste partide testează acum modul de funcționare a sistemului mixt pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an. Despre aceasta scrie jurnalista, Elena Robu, pe blogul ei, informează Oficial.

Ea și-a exprimat poziția cu privire lacei 2 candidați la funcția de primar general a municipiului Cișinău. „Legat de primăria capitalei, lucrurile par să fie destul de clare. Între Ceban și Năstase este evident că Ceban nu trebuie să ajungă în fruntea primăriei”, a menționat ea.

Prin urmare, Robu a vorbit și despre cei cu viziuni unioniste. „Comportamentul unioniștilor este și el neclar după primul tur de scrutin. Și-au închis televiziunea (10TV ) și pleacă? Unde pleacă? Au proiecte mai interesante? Care a fost problema? Le-a fost greu să spună deschis că îl susțin pe Andrei Năstase, în pofida tuturor atacurilor care au existat în primul tur? De ce totuși nu se încearcă opțiunea de conclucrare cu Andrei Năstase? Sau au testat capitala, au luat aproape 5%, un scor de altfel nici vorbitor, dar nici de neglijat și pleacă? Sau pregătesc strategii mai interesante pentru alegerile parlamentare? Oricum, ceea ce trebuie să înțeleagă unioniștii este că în momentul în care vrei să ai o defensivă puternică, oamenii trebuie inițial să vrea să apere ceea ce au și abia apoi să construiești acea defensivă. Atâta timp cât nu vrem această unire, fiecare dintre noi, nu are rost să vorbim despre unirea unei țări întregi. Fiecare individ trebuie să conștientizeze necesitatea unirii”, a precizat ea la acest subiect.

Totodată, ea a analșizat candidatura socialistului Ion Ceban la primăria municipiului. „Despre candidatul socialiștilor Ion Ceban care recurge la populisme ieftine în această campanie. De exemplu, aceste dezbateri în fața Arcului de Triumf nu-și au rostul, pentru că alegătorii deja au imunitate la astfel de trucuri de manipulare a opiniei publice. Plus la toate, declarațiile iresponsabile ale deputatului socialist Bolea cu ai lui ”30 de mii de sirieni” trebuie taxate dur. Deputatul trebuie sancționat pentru răspândirea de falsuri. Odată, la prezidențiale, această minciună grosolană a mers. Dar gata, ajunge! Măcar un pic de respect față de oameni! Este o bătaie de joc în direct față de alegători!”, a declarat ea.

În același timp, Robu a vorbit și despre canidatura lui Andrei Năstase la funcția de primar general al Chișinăului. „Și acum despre candidatul comun al PPDA, PAS, PLDM, Andrei Năstase, căruia i se amintește periodic despre nașul său Victor Țopa. Totuși, acum Chișinăul altă opțiune nu are. Aceste forțe politice sunt la moment controlate parțial de Uniunea Europeană și există mai multe șanse să avansăm pe o cale corectă, decât cu socialiștii controlați de Kremlin și în cârdășie cu PD. Arma lui Andrei Năstase pot fi referendumurile locale, chiar dacă multe dintre ele nu vor fi acceptate. Dar cel puțin, așa va avea susținerea chișinăuenilor pe proiectele pe care vrea să le realizeze”, a analizat aceasta.

Ea s-a referit și la alegerile parlamentare din toamnă, dar și la șansele unor partide în acest sens. „Ceea ce se prefigurează de pe acum pentru parlamentarele din toamnă este situația legată de PL și PLDM, partide care de unele singure nu mai au șanse să acceadă în parlament. Asta s-a văzut foarte clar în urma alegerilor prezidențiale din 2016, dar și locale din 2018. După tot ce au făcut, alegătorii i-au taxat. În plus, cele două partide au pierdut lupta cu PD, din cauza orgoliilor personale. E clar că PD și PSRM vor accede în viitorul Parlament, prin utilizarea la maxim a resurselor administrative, prin ordine, șantaj și alte instrumente la care se recurge pentru a rămâne la putere. Dar dacă la primărie va ajunge Andrei Năstase, atunci PPDA și PAS au mari șanse să acceadă în Parlament și să continue direcția europeană a țării. Însă ceea ce trebuie să declare acum Năstase este că obiectivele pe care le are la Primărie și obiectivele la nivel național nu vor fi intersectate de interesele oamenilor de afaceri Victor și Viorel Țopa, actualmente refugiați în Germania. Pentru că astfel de suspiciuni există, ele trebuie demontate și explicate cetățenilor”, a conchis ea.

Mihaela Rotari 

Share