CUC și-a reluat activitatea. Ce declară Delegația RM

CUC și-a reluat activitatea. Ce declară Delegația RM

În orașul Bender, Comisia Unificată de Control (CUC) și-a reluat activitatea în cadrul ședințelor de lucru ordinare, reușind să aprobe 3 rapoarte ale Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada cuprinsă între 25 decembrie 2019 și 14 ianuarie curent, transmite OFICIAL.

Chiar dacă conducătorul delegației Federației Ruse, care a prezidat ședința, a propus pe ordinea de zi examinarea în ansamblu a stării de lucruri în Zona de Securitate (în urma extinderii competențelor trupelor de „grăniceri„ și suplimentării posturilor mobile și staționare), care ar conduce la detensionarea situației, reprezentanții regiunii transnistrene nu au susținut această inițiativă, motiv pentru care examinarea problemei a fost amânată.

Delegația Republicii Moldova declară că și în 2020 va promova pe agenda Comisiei subiecte prioritare ce țin de respectarea regimului în Zona de Securitate potrivit actelor de bază semnate în procesul de reglementare transnistreană.

Astfel, vom insista pe consolidarea unor proceduri eficiente de monitorizare a situației în Zona de Securitate, pe perfecționarea mecanismului de dirijare a operațiunii de pacificare, asigurarea deplasării prompte a observatorilor militari la fiecare semnal de încălcare a regimului Zonei de Securitate cu documentarea obiectivă a fiecărui incident și ulterioara reacționare din partea Comisiei. La fel, se va cere îndeplinirea necondiționată a deciziilor adoptate la nivelul Comisiei Unificate de Control.

În acest sens, delegația Republicii Moldova condamnă încercările exponenților Tiraspolului de a sfida mecanismul operațiunii de pacificare și îndeamnă părțile să-și concentreze eforturile pentru eliminarea din perimetrul Zonei de Securitate a posturilor și structurilor militare neautorizate și respectarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului.

Următoarea ședință a Comisiei Unificate de Control este preconizată pentru 23 ianuarie 2020.

Cristina Pendea

Share