CUB – nemulțumit cum Guvernul gestionează sectorul energetic

CUB – nemulțumit cum Guvernul gestionează sectorul energetic

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) este consternată de modul în care Guvernul Republicii Moldova gestionează sectorul energetic și continuă să împovăreze cetățenii cu cele mai mari prețuri pentru curent electric și gaze, informează OFICIAL.

„Potrivit informațiilor noastre, Republica Moldova cumpără din Ucraina o bună parte din energia electrică la prețul de 90 dolari pentru Megawatt. Aceasta la rândul ei o achiziționează de la MGRES la prețul de 67 dolari pentru Megawatt și o vinde pentru partea moldovenească. Apare întrebarea rezonabilă de ce Republica Moldova nu cumpără direct de la MGRES volumul necesar de energie electrică și se ascunde după termenul de „diversificare”, menținând artificial prețul ridicat la energie electrică. Calculele estimative arată că Republica Moldova duce pierderi de circa 10 mln dolari lunar.

Acest „carusel energetic” în importul de electricitate, de la același furnizor monopolist pe piața regională de electricitate, care-i oferă Transnistriei un rol exclusiv de „deal-maker”, sărăcește cetățenii și consumatorii industriali din Republica Moldova. Schemele pe curent electric nu sunt mai breze decât „tunurile” de peste 1 mlrd dolari din anul în care a fost spart sistemul bancar al Republicii Moldova de către băieții șmecheri și conectați.

Deși tariful la energie electrică a ajuns de la 3,42 la 2.99 lei/kwt, considerăm acest tarif de departe excesiv, fiind menținut în mod artificial la aceste cote. Conform calculelor noastre, curentul ar trebui să fie cel mult 2.22 lei/kwt, împovărând excesiv consumatorii casnici și industriali” – a menționat conducerea formațiunii în cadrul unei conferințe de presă.

CUB a menționat că, Guvernul nu a răspuns nici la întrebările legitime cu privire la prețul facturilor de gaze, care sunt de 3 ori mai mari decât în statele învecinate Republicii Moldova.

„Compania de stat Energocom a devenit instrumentul clientelar al unor interese care fac obiectul unor investigații penale în timp ce actualul guvern mimează grija pentru interesele omului simplu. Efectele acestor gafe monumentale sunt pe față.

Reamintim că, au trecut 75 de zile de la investirea guvernului condus de PM Dorin Recean și exact același număr de zile de când CUB a solicitat guvernului să ancheteze achiziționarea gazelor naturale de pe piețele externe”, a mai comunicat formațiunea.

Partidul, totodată, a solicitat următoarele:

  1. Cerem de-secretizarea contractelor de achiziții a resurselor energetice (2021-2023) la păcură, energie electrica și gaze;
  2. Cerem efectuarea unui audit financiar al companiei de stat Energocom și informarea publicului privind condițiile de contractare a furnizorilor de resurse energetice;
  3. Cerem investigarea situației privind producerea și consumul energiei electrice în regiunea transnistreană și distribuirea profiturilor generate în acest domeniu;
  4. Cerem prezentarea motivelor pentru care RM nu procură volumele de curent de la MGRES din moment ce aceasta poate asigura statul cu energie la un preț mai mic.

„Suntem în drept să cerem transparență și integritate guvernului, tocmai pentru că suntem cetățeni loiali ai acestui stat și ne numărăm printre cei care-și doresc ca parcursul european al Republicii Moldova să nu fie pătat de episoade dubioase și compromițătoare”, a conchis formațiunea.

Share